Ποια βότανα που έχετε στο ντουλάπι σας υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες και για ποιους λόγους; Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, έδειξε ότι τρία φλιτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα για οκτώ εβδομάδες μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και το λίπος.

Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση της μακραίωνης πίστης της παραδοσιακής ιατρικής στις θεραπευτικές ιδιότητες των αφεψημάτων που μπορούμε να παρασκευάσουμε από βότανα.

Στην πραγματικότητα, κάθε ένας από εμάς μπορεί να βρει ένα πολύτιμο βότανο για κάθε συγκεκριμένο πρόβλημα: χαλάρωση, αποτοξίνωση, απώλεια περιττών κιλών κ.ο.κ..

Μέσα από την τεράστια ποικιλία των αφεψημάτων, συγκεντρώσαμε για σας μερικά «επίλεκτα», αποδεδειγμένα ωφέλιμα για συγκεκριμένες χρήσεις και προβλήματα.

Πράσινο τσάι για αδυνάτισμα
Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια στα οποία «επέβαλαν» μια διατροφή πλούσια σε λίπη και σάκχαρα. Σε 8 εβδομάδες είχαν συσσωρεύσει διπλάσια ποσότητα λίπους στο στομάχι τους και είχε αυξηθεί η αρτηριακή τους πίεση. Όταν όμως προσέθεσαν στην ομολογουμένως κακή διατροφή τους πράσινο τσάι, παρατήρησαν ότι σταδιακά τόσο το σωματικό τους βάρος όσο και η αρτηριακή τους πίεση άρχισε να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το πράσινο τσάι «θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας», υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Λίντσεϊ Μπράουν.

Χαμομήλι για ηρεμία
Η καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού οφείλεται στην απιγενίνη, ένα φλαβονοειδές το οποίο δρα ως ηρεμιστικό για τους υποδοχείς του πόνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Journal of Clinical Pharmacology», σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς, η κατανάλωση χαμομηλιού βοήθησε έως και το 80% των συμμετεχόντων να κοιμούνται βαθιά, παρά τους έντονους πόνους και την ανησυχία που συνόδευαν την μετεγχειρητική τους ανάρρωση.
Οι ειδικοί συνιστούν το χαμομήλι ως ένα ιδανικό αφέψημα για εκείνους που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, νευρικότητα ή πρόβλημα αϋπνίας.

Κάρδαμο για καλή πέψη
Το κάρδαμο συναντάται συχνά σε μείγματα αφεψημάτων σε συνδυασμό με γαρύφαλλο και κανέλλα σαν αποτελεσματικά βοήθημα για προβλήματα στην πέψη.
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, τα έλαια των συγκεκριμένων καρυκευμάτων έχουν αναλγητική δράση, ηρεμώντας το έντερο και ενισχύοντας την έκκριση πεπτικών ενζύμων.

Εχινάκεια για ανοσία
Η συχνή κατανάλωση αφεψήματος εχινάκειας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο κρυολογήματος, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet». Η έρευνα ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν επίσης ότι η εχινάκεια περιορίζει την χρονική διάρκεια του κρυολογήματος κατά μιάμιση περίπου μέρα (κατά μέσο όρο).
Επιπλέον, έρευνα του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά, επιβεβαιώνει ότι το βότανο σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη. «Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το εκχύλισμα εχινάκειας έχει δυνητική αντιική δράση στην περίπτωση της γρίπης και επίσης εξουδετερώνει βακτήρια που σχετίζονται με τα συμπτώματα του κρυολογήματος», επισημαίνει ο καθηγητής Τζιμ Χάτσον.

Αγριοραδίκι για αποτοξίνωση
Ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες φαίνεται ότι διαθέτει το αγριοραδίκι. Συστατικά που βρίσκονται στα φύλλα του έχουν διουρητική δράση βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες μέσω των νεφρών.
Η ρίζα του, από την άλλη, ενεργοποιεί τον καθαρισμό των τοξινών από το ήπαρ με την απελευθέρωση της χολής στην πεπτική οδό.

Αγγελική για τον εμμηνορροϊκό κύκλο
Ευρέως διαδεδομένη στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η αγγελική είναι γνωστή για την ικανότητά της να ρυθμίζει το εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αντιμετωπίζει κυρίως συμπτώματα που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της περιόδου, όπως π.χ. οι κράμπες και ο άστατος κύκλος.
Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Κολεγίου Lanzou στην Κίνα, έδειξε ότι μια από τις βασικές ενεργές ουσίες της αγγελικής, η ονομαζόμενη «ligustilide», βοηθάει στην αποκατάσταση της κανονικότητας του εμμηνορροϊκού κύκλου σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 80%.

Διαβάστε ακόμα:
Τα αφεψήματα
http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.1568.asp

Αρωματικά βότανα. Από τη γλάστρα στο πιάτο!
http://www.vita.gr/html/ent/614/ent.4614.asp

Γιατροσόφια
http://www.vita.gr/svc/giatrosofia/

Πρώτες βοήθειες από τη φύση
http://www.vita.gr/html/ent/067/ent.7067.asp