Εκτός από ανυπόφορες ώρες στο γραφείο, οι προϊστάμενοι που είναι άδικοι με τους υφισταμένους τους, τους… χαρίζουν ένα επιπλέον «μπόνους»: Την αύξηση του κινδύνου να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά νοσήματα!

Σε αποκαλυπτική σουηδική έρευνα, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, συμμετείχαν 3.000 άνδρες ηλικίας από 19 έως 70 ετών, οι οποίοι εργάζονταν στην πρωτεύουσα για περίπου μια δεκαετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ερευνητές κατέγραψαν 74 περιπτώσεις θανατηφόρων και μη θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Occupational and Environmental Medicine», σύμφωνα με τα οποία, η παρατεταμένη άδικη αντιμετώπιση από τον προϊστάμενο έχει αθροιστική δράση. Οι ειδικοί παρατήρησαν ακόμη ότι όσοι ήταν πιο υπομονετικοί και άντεχαν την άσχημη συμπεριφορά του αφεντικού τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν συνήθως εκείνοι που το πλήρωναν στο τέλος ακριβά με την ίδια τους υγεία.

Στην έρευνα δεν έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας, όπως είναι ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων, το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, το εισόδημα, το κάπνισμα, η συχνότητα της άσκησης, ο διαβήτης.

Όπως πάντως επιβεβαιώνουν οι σουηδοί ερευνητές, αλλά έχει επισημανθεί και σε παλαιότερες έρευνες, οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία δεν εκτιμάται από τους ανωτέρους τους, υποφέρουν από στρες και μπορεί να οδηγηθούν σε… ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή.

Διαβάστε ακόμα:

Εσάς πως είναι το αφεντικό σας;
http://www.vita.gr/html/ent/528/ent.7528.asp

Ίδια είναι τα αφεντικά, αρσενικά και θηλυκά;
http://www.vita.gr/html/ent/345/ent.7345.asp

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο γραφείο
http://www.vita.gr/html/ent/548/ent.1548.asp

Θα αντέχατε να είστε υπάλληλος του εαυτού σας;
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.3266.asp

Γιατί δεν έχω καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μου;
http://www.vita.gr/html/ent/060/ent.2060.asp

Kαινούργια δουλειά. Tι να προσέξω για να μείνω;
http://www.vita.gr/html/ent/240/ent.2240.asp