Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 550 είναι οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Ε. Πρόκειται για ουσίες που εντοπίζονται στα περισσότερα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, από τη μοκέτα που απλώνεται στο δάπεδο του σαλονιού μέχρι τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, τα καλλυντικά ή ακόμη και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Όπως έδειξαν μάλιστα τελευταίες έρευνες, ο κίνδυνος που προκύπτει για την ανθρώπινη αναπαραγωγή από τα συγκεκριμένα χημικά ξεπερνά εκείνον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ισπανούς ειδικούς, διαπιστώθηκε ότι:

  • Περίπου 6 στους 10 νεαρούς έχουν σπέρμα χαμηλής ποιότητας.
  • Μείωση ποιότητας και αριθμού ενεργών σπερματοζωαρίων κατά 50% σε σχέση με το 1950, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει διπλασιαστεί η συχνότητα του καρκίνου των όρχεων.
Στο συνέδριο «Χημικό περιβάλλον, αναπαραγωγή και ανάπτυξη του παιδιού», που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, στο επίκεντρο της προσοχής όλων βρίσκονται οι χημικές ουσίες που εντοπίζονται κυρίως σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως:
  • Οι φθαλάτες που υπάρχουν στα σαμπουάν, τα αφροντούς, τα αρώματα, τα καλλυντικά κ.ά.
  • Η δισφαινόλη-Α (BPA), η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε πλαστικά προϊόντα όπως τα μπιμπερό ή οι κονσέρβες.

Οι ένοχες ουσίες «επαναπρογραμματίζουν» το ενδοκρινικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλούν από σεξουαλικές ανωμαλίες έως βλάβες. Συγκεκριμένα, οι ουσίες αυτές λειτουργούν σαν γυναικείες ορμόνες, με αποτέλεσμα την εκθήλυνση. Όπως επίσης επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM), καθηγητής Μπερνάρ Ζεγκού, η διαταραχή «δεν αφορά μόνο το άτομο που εκτίθεται στις ουσίες, αλλά και την επόμενη γενιά».

Αν και για αρκετά χρόνια διακινούνταν στην αγορά προϊόντα αγνώστου ταυτότητας, σήμερα σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό Reach, οι κατασκευαστές υποχρεούνται να αναγράφουν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν στις ετικέτες των προϊόντων τους.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η συχνή επαφή με τις επιβλαβείς χημικές ουσίες, πέρα από τα αγόρια και τους ενήλικες μπορούν ακόμη να επηρεάσουν την ανάπτυξη των όρχεων των εμβρύων από τον τρίτο ήδη μήνα της κύησης. Για το λόγο αυτό, δανοί ειδικοί συνιστούν στις εγκύους να αποφεύγουν το μακιγιάζ, να μη βάφουν τα μαλλιά τους και να μη χρησιμοποιούν προϊόντα σε μορφή σπρέι.

Διαβάστε ακόμα:
Τα µυστικά της ανδρικής γονιµότητας
http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.7244.asp

Οι εχθροί του σπέρματος
http://www.vita.gr/html/ent/140/ent.7140.asp

Αναποτελεσματικά τα αντικαταθλιπτικά!
http://www.vita.gr/html/ent/268/ent.5268.asp

Τι μειώνει την ανδρική γονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/382/ent.7382.asp

Γροθιά στην υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/000/ent.7000.asp

Οι μπογιές βλάπτουν το σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.6435.asp