Στο έντερο κρύβεται το μυστικό κατά της οστεοπόρωσης, όπως βεβαιώνουν τώρα αμερικανοί ερευνητές. Οι αμερικανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι όταν μεγαλύτερη ποσότητα σεροτονίνης -χημικής ουσίας το 95% της οποίας παράγεται στο έντερο και στη συνέχεια διοχετεύεται στο αίμα- φτάνει στα οστά, τότε αυτά σταδιακά αλλοιώνονται. Αντίθετα, όσο λιγότερη σεροτονίνη φτάνει στα οστά, τόσο πιο δυνατά και ανθεκτικά γίνονται.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cell», οι επιστήμονες δοκίμασαν τα συμπεράσματά τους σε ποντίκια στο εργαστήριο. Κάποια από αυτά ήταν φυσιολογικά, ενώ κάποια είχαν δεχτεί γενετική μετάλλαξη, ώστε ο οργανισμός τους να παράγει 4-5 φορές περισσότερη σεροτονίνη.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι η χημική ουσία έβαζε φρένο στην κανονική ανάπτυξη των οστικών κυττάρων. Στα γενετικώς μεταλλαγμένα ποντίκια, μάλιστα, οι ερευνητές μπορούσαν να ελέγχουν ακόμη και τη δημιουργία των οστών, μέσω ειδικής διατροφής περιορισμένων τρυπτοφανών – αμινοξέα που θεωρούνται προάγγελοι της σεροτονίνης. Αποτέλεσμα; Με χαμηλότερη λήψη τρυπτοφανών, τα ζώα παρήγαγαν λιγότερη σεροτονίνη και έτσι τα οστά τους γίνονταν πιο δυνατά και ανθεκτικά.

Όπως τονίζει και ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Τζέραρντ Κάρσεντι, «Τα ποντίκια αυτά είχαν φοβερά, άθραυστα κόκαλα, και δεν ανέπτυσσαν οστεοπόρωση». Επόμενος στόχος της ομάδας τώρα είναι η δημιουργία ενός φαρμάκου που να ρυθμίζει την παραγωγή της σεροτονίνης στο έντερο και να ενισχύει την ανάπτυξη των οστών σε ανθρώπους με οστεοπόρωση.

Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα θεραπεύσω την οστεοπόρωση
http://www.vita.gr/html/ent/828/ent.5828.asp

Πώς έπαθα οστεοπόρωση στα 30 μου!
http://www.vita.gr/html/ent/145/ent.1145.asp

«Ένα ποτήρι γάλα είναι αρκετό;»
http://www.vita.gr/html/ent/102/ent.1102.asp

Γερός σκελετός με παγωτό και παιχνίδι!
http://www.vita.gr/html/ent/467/ent.1467.asp

Ποιες τροφές ωφελούν τα οστά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.1207.asp