Τη λύση στην κατανάλωση αναρίθμητων μελομακάρονων τα Χριστούγεννα και γενικώς στις εξάρσεις βουλιμίας όλο το χρόνο υπόσχεται να δώσει ένα «θαυματουργό» χάπι που κόβει την πείνα μαχαίρι!

Η ανακάλυψη ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Οι επιστήμονες ετοιμάζουν χάπι που βασίζεται σε ένα οργανικό μόριο εν ονόματι NAPE (N-acylphosphatidylethanolamime). Πειραματόζωα, όπως τα ποντίκια, και, πιθανώς, και οι άνθρωποι, παράγουν με φυσικό τρόπο στον οργανισμό τους το ΝΑPE μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε λίπη.

Παρατηρώντας ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα λιπαρά οξέα που προέρχονταν από τροφές, αντίστοιχης ποιότητας με το junk food που καταναλώνουν οι άνθρωποι, μετατρέπονταν στο έντερό τους σ’ αυτή την ουσία. Στη συνέχεια, εισερχόταν στο αίμα και μεταφερόταν στο «κέντρο» της όρεξης στον εγκέφαλο προκαλώντας αίσθημα κορεσμού.

Δίνοντας στα πειραματόζωα δόση αυτής της χημικής ουσίας, διαπίστωσαν σημαντική μείωση της όρεξής τους με αποτέλεσμα την απώλεια βάρος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Cell», μετά από χορήγηση του NAPE για 5 ημέρες, τα ποντίκια άρχισαν να καταναλώνουν 30% λιγότερη τροφή χάνοντας έτσι το 25% του σωματικού τους βάρους.

Όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μοριακός βιολόγος Τζέραλντ Σούλμαν, δεν παρατηρήθηκε καμία μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά των ζώων κατά τη διάρκεια του πειράματος, δηλαδή δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες.
Επόμενος στόχος των ερευνητών τώρα είναι η πραγματοποίηση νέων δοκιμών μεγαλύτερης κλίμακας με κατάληξη τη μελέτη της επίδρασης του ΝΑPE στον ίδιο τον άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμη:
Xάπι-«θαύμα» κατά της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/784/ent.7784.asp

Αδυνάτισμα με χάπι-θαύμα ενόψει!
http://www.vita.gr/html/ent/571/ent.6571.asp

Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

Προϊόντα αδυνατίσματος στα φαρμακεία
http://www.vita.gr/html/ent/135/ent.6135.asp