Εξέταση αίματος σε ελάχιστο χρόνο που θα μπορεί να γίνεται ακόμη και στα σούπερ μάρκετ υπόσχεται ένα επαναστατικό μικροτσίπ.

Το νέο μηχάνημα θα αναλύει το αίμα και στη συνέχεια θα μετατρέπει τα αποτελέσματα της ανάλυσης σε γραμμωτό κωδικό (barcode). Την συσκευή αυτή κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).

Ο πανίσχυρος μικροεπεξεργαστής μπορεί να αναλύσει μια σταγόνα αίματος σε λιγότερο από 10 λεπτά, μετρώντας την περιεκτικότητά του σε αρκετές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποτελούν «προάγγελο» σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η συσκευή φέρει την ονομασία Integrated Blood-Barcode Chip (IBBC), και σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature Biotechnology», μοιάζει με μικροσκοπική τσουλήθρα, η οποία αποτελείται από ένα γυάλινο μέρος καλυμμένο με λάστιχο σιλικόνης.

Η επιφάνειά του φέρει μικρά κανάλια ώστε να κυλά μέσα σε αυτά το αίμα που πρόκειται να αναλυθεί. Έπειτα το πλάσμα (το κύριο συστατικό του αίματος μέσα στο οποίο μεταφέρονται τα αιμοσφαίρια) διαχωρίζεται από το υπόλοιπο αίμα και στη συνέχεια πραγματοποιούνται στο πλάσμα οι μετρήσεις συγκεκριμένων δεικτών.

Για την ώρα η ανάγνωση του ειδικού barcode των αποτελεσμάτων της ανάλυσης γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαστηριακού σαρωτή.

Όπως ισχυρίζονται οι επινοητές του, το μικροτσίπ θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τόσο το κόστος όσο και το χρόνο των αναλύσεων αίματος. Δεν αποκλείουν μάλιστα το γεγονός, μελλοντικά να διατεθεί ακόμη και στα …σουπερμάρκετ!

«Θα μπορούσαμε εύκολα να σχεδιάσουμε μια συσκευή σάρωσης παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα σουπερμάρκετ, για την ανάγνωση των αναλύσεων», εκτιμά ο ερευνητής κ. Ρόνγκ Φαν.

Διαβάστε ακόμη:
Παράθυρο στο μέλλον: Διάγνωση καρκίνου με τεστ αίματος!
http://www.vita.gr/html/ent/190/ent.7190.asp

Νέο τεστ για τον προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/504/ent.7504.asp

Το γενετικό τεστ που ανιχνεύει…τα πάντα
http://www.vita.gr/html/ent/791/ent.7791.asp

Online διάγνωση
http://www.vita.gr/html/ent/145/ent.7145.asp

Διάγνωση … compact για πολλές παθήσεις
http://www.vita.gr/html/ent/495/ent.7495.asp