Το φαστ φουντ ίσως τελικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Το συμπέρασμα αυτό ανήκει στην κ. Σουζάν Άκτεριν από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, που μελέτησε στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, ώστε να φέρουν γονίδιο που ανευρίσκεται στο 15% του πληθυσμού και προδιαθέτει για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Επί 9 μήνες τρέφονταν με τροφές γεμάτες λιπαρά, σάκχαρα και χοληστερίνη, αντίστοιχες με το σύνηθες fast food που καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Διαπίστωσε ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν ανωμαλίες στον εγκέφαλο, που παρατηρούνται κυρίως στο πρώτο στάδιο της νόσου. «Εξετάζοντας τον εγκέφαλο των ποντικών βρήκαμε μια χημική αλλοίωση που δεν ήταν διαφορετική από εκείνη που παρατηρείται σε ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ», αναφέρει η ερευνήτρια.

Αυτή η χημική αλλοίωση προκαλεί μια παθολογική αύξηση των μορίων φωσφόρου που παράγει ο εγκέφαλος τα οποία δημιουργούν ινώδη πλέγματα και σκοτώνουν τελικά νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Επιπλέον, η ειδικός διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης προκαλούσαν μείωση της παραγωγής της πρωτεΐνης Arc στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται με τη μνήμη. Όπως υπογραμμίζει η ίδια, «με βάση τα νέα συμπεράσματα υποπτευόμαστε ότι η υψηλή πρόσληψη λίπους και χοληστερίνης σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ουσίες του εγκεφάλου, συντελώντας στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ».

Η ερευνήτρια εκτιμά ότι η διατροφή προφανώς θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. Θεωρεί ωστόσο, ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Διαβάστε ακόμη:
Fast food… fat food
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.7030.asp


30 ημέρες
στο φαστ φουντ
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.6107.asp


Το φαστ φουντ καταστρέφει το συκώτι
http://www.vita.gr/html/ent/882/ent.4882.asp


Λιπαρά οξέα και Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/772/ent.7772.asp

Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp

Ομιλείτε… Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/076/ent.6076.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp


Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp