Το ίδιο, αν όχι περισσότερο, αποτελεσματικός με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ο διαλογισμός, όπως τουλάχιστον βεβαιώνει ο καθηγητής Βίλεμ Κουίκεν του Κέντρου Διαταραχών της Διάθεσης του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Ως γνωστόν, ο βουδιστικός διαλογισμός βοηθά τα άτομα που τον εφαρμόζουν να προσηλώνονται στο παρόν αντί να ακροβατούν μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Μπορεί όμως να αντικαταστήσει τα φάρμακα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς με τη βοήθεια των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων «μειώνουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, παρόλα αυτά όταν σταματήσουν τα φάρμακα γίνονται τόσο ευάλωτοι ώστε η κατάστασή τους μπορεί να επιδεινωθεί εκ νέου».

Με τη βοήθεια ωστόσο της τεχνικής MBCT (mindfulness-based cognitive therapy), που μοιάζει με εκείνη του διαλογισμού, κατά τον κ. Κουίκεν, τα άτομα αυτά μπορούν να διδαχθούν από κάποιον ψυχολόγο πως να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους δεξιότητες εφ’ όρου ζωής με στόχο τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας.

Σε πειραματική δοκιμή που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Κέντρου έλαβαν μέρος συνολικά 123 άτομα με μακροχρόνια κατάθλιψη τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί υποβλήθηκαν σε θεραπεία MBCT σε υπο-ομάδες των 8-15 ατόμων, ενώ οι άλλοι μισοί συνέχισαν να λαμβάνουν κανονικά τα αντικαταθλιπτικά τους φάρμακα.

Δεκαπέντε μήνες μετά την λήξη μιας δοκιμής διάρκειας οκτώ εβδομάδων, μόνο το 47% των ατόμων που έπασχαν από μακροχρόνια κατάθλιψη και είχαν υποβληθεί στη θεραπεία ΜΒCT εμφάνισαν υποτροπή, σε σχέση με το 60% των ασθενών που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη:
Διαλογισμός. Η ψυχανάλυση του μέλλοντος
http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.5948.asp

Διαλογισμός. Η βασιλική οδός προς τον εαυτό μας
http://www.vita.gr/html/ent/124/ent.2124.asp


Μαγνητική θεραπεία κατά της κατάθλιψης
http://www.vita.gr/html/ent/786/ent.7786.asp

Κατάθλιψη στα 44
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.4822.asp

Είναι κατάθλιψη ή μόνο μια θλίψη;
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.1527.asp

Μήπως έχω κατάθλιψη;
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.2224.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: