Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να «φρενάρουν» την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας -τώρα σε πειραματόζωα, αύριο σε ανθρώπους.

Βασικό ρόλο στο εκπληκτικό αυτό εγχείρημα έπαιξε η μελέτη των λεγόμενων μικροRNA (microRNA), που αποτελούν το υπ’ αριθμόν 1 αντικείμενο της βιολογικής επιστήμης αυτή τη στιγμή. Ένα τέτοιο μικροRNA συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σε ποντίκια μια θεραπευτική μέθοδο, την οποία έχει αναπτύξει η εταιρεία Regulus Therapeutics – σύμπραξη των αμερικανικών εταιρειών βιοτεχνολογίας, Alnylam Pharmaceuticals Inc και Isis Pharmaceuticals Inc – με στόχο το μπλοκάρισμα και την αναστολή της δράσης του «ένοχου» miR-21.

Πρόκειται για έναν τύπο μικροRNA ο οποίος συνδέεται με τους καρδιακούς ινοβλάστες, ιδιαίτερα σημαντικούς για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Το miR-21 ανευρισκόταν με μεγάλη συχνότητα ανάμεσα στα πειραματόζωα με συμπτώματα καρδιοπάθειας.

Ο «δικός μας» Κλεάνθης Ξανθόπουλος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Regulus δηλώνει με αισιοδοξία: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα η οποία δείχνει καθαρά την θεραπευτική αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Nature», οι επιστήμονες ανέλυσαν εκατοντάδες μικροRNA τόσο σε ανθρώπινα δείγματα όσο και σε δείγματα που προέρχονταν από ποντίκια, για τον εντοπισμό του miR-21. Μετά τον εντοπισμό της «ένοχης» γενετικής πληροφορίας, οι ειδικοί χορήγησαν σε ορισμένα ποντίκια την πειραματική ουσία antagomir η οποία ανέστειλε την δράση του miR-21. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι στα πειραματόζωα που έλαβαν την ουσία «αντιστράφηκε» η διαδικασία ανάπτυξης της καρδιακής ανεπάρκειας, σε αντίθεση με εκείνα που δεν την είχαν λάβει και ανέπτυξαν τελικά την πάθηση.

Ακόμη και τα ποντίκια, που έλαβαν μετά την εκδήλωση της νόσου θεραπεία με antagomir, έδειξαν βελτίωση συγκριτικά με εκείνα που δεν έλαβαν καθόλου, όπως υποστηρίζει ο επιβλέπων καθηγητής της μελέτης, Στέφαν Έγκελχαρτ, από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία. «Παρατηρήθηκε βελτίωση τόσο στην καρδιακή λειτουργία, όσο και στις βλάβες των ιστών», συμπληρώνει ο ειδικός.



Διαβάστε ακόμη:
Tι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp

Γνωρίζετε τι κάνει καλό στην καρδιά σας;
http://www.vita.gr/html/ent/408/ent.6408.asp

Χαρούμενη μουσική για γερή καρδιά!
http://www.vita.gr/html/ent/932/ent.7932.asp

Kαλά νέα για τους καρδιοπαθείς
http://www.vita.gr/html/ent/910/ent.7910.asp

Ειδήσεις… από καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/900/ent.7900.asp

Τα σταφύλια της καρδιάς!
http://www.vita.gr/html/ent/807/ent.7807.asp

Ζεστά χέρια, ζεστή καρδιά!
http://www.vita.gr/html/ent/790/ent.7790.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp

4 φάρμακα σε 1 χάπι για την καρδιά!
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.7435.asp

Στην καρδιά μας αρέσει η μαύρη σοκολάτα

http://www.vita.gr/html/ent/420/ent.7420.asp