Ένα γενετικό τεστ το οποίο υπόσχεται για πρώτη φορά προβλέψεις για την… αθλητική προδιάθεση του μωρού, δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία Αtlas Sports Genetics

Η πρωτοποριακή εξέταση στοιχίζει μόλις 117,5 ευρώ και σύμφωνα με τους επινοητές της είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την εφαρμογή της απαιτείται το DNA του παιδιού, το οποίο λαμβάνεται μέσω δείγματος σάλιου από την περιοχή πάνω από τα ούλα.

Στη συνέχεια, το δείγμα αναλύεται με στόχο τον εντοπισμό της εκδοχής του γονιδίου ACTN3 που φέρει το παιδί. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη αυστραλών ερευνητών, το συγκεκριμένο γονίδιο και οι διαφορετικές παραλλαγές του φαίνεται να συνδέονται με τις αθλητικές επιδόσεις του ατόμου.

Με τη βοήθεια του τεστ, οι γονείς θα είναι σε θέση να γνωρίζουν σε ποια σπορ -όπως π.χ. τα σπορ ταχύτητας, δύναμης ή αντοχής- θα είναι καλύτερο το «βλαστάρι» τους, ξεκινώντας έτσι από νωρίς πρωταθλητισμό.

Όπως, βέβαια, επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχει η πιθανότητα ένα παιδί να είναι καλό σε δύο είδη αθλημάτων. Η εταιρεία εστιάζει κυρίως στην εξέταση παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των οκτώ ετών.

Αν και το τεστ του «αθλητικού» γονιδίου ACTN3 εφαρμόζεται ήδη στην Αυστραλία, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και στην Ιαπωνία, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στις ΗΠΑ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από κάποιους ερευνητές.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος για τη Γονιδιακή Θεραπεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δρ Θίοντορ Φρίντμαν, το συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να παίζει πραγματικά ρόλο στις αθλητικές επιδόσεις κάποιου, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα.

Και ο διεθυντής του Εργαστηρίου Λειτουργικής Γενομικής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Στίβεν Ροθ, όμως εξέφρασε την ίδια άποψη λέγοντας ότι πέρα από το ACTN3 υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 200 είδη γονιδίων τα οποία επηρεάζουν τις αθλητικές επιδόσεις του ανθρώπου.

Διαβάστε ακόμη:
Baby swimming. Kολυμβητές από κούνια
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.1602.asp

Fit σε κάθε ηλικία
http://www.vita.gr/html/ent/846/ent.7846.asp

Είστε γυναίκα; 29΄ λεπτά είναι αρκετά για να γυμναστείτε
http://www.vita.gr/html/ent/265/ent.1265.asp

Ποια εναλλακτική γυμναστική μού ταιριάζει;
http://www.vita.gr/html/ent/081/ent.2081.asp