Καλύτερα από την ασπιρίνη φαίνεται ότι δρα ο βελονισμός στην ανακούφιση των χρόνιων πονοκεφάλων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη ανήκει στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντιούκ και πραγματοποιήθηκε σε 4.000 ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν από ημικρανίες, πονοκεφάλους τάσης και άλλες μορφές χρόνιων πονοκεφάλων. Κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε βελονισμό, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι από εκείνους που υποβλήθηκαν σε βελονισμό (τουλάχιστον πέντε ή έξι φορές) το 62% δήλωνε ανακούφιση από τους επώδυνους πονοκεφάλους συγκριτικά με το 45% όσων έπαιρναν φάρμακα.

«Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοσθεί σε πληθώρα περιπτώσεων, από την ενίσχυση της γονιμότητας έως τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, γιατί οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σαφώς λιγότερες παρενέργειες από άλλες θεραπείες. Παράλληλα ο βελονσιμός είναι λιγότερο ακριβός», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τονγκ Γου Γκαν.

«Η συγκεκριμένη ανάλυση δείχνει ότι ο βελονισμός αποτελεί έναν εξίσου επιτυχή τρόπο αντιμετώπισης των χρόνιων πονοκεφάλων με τις συμβατικές θεραπείες», αναφέρει ο ειδικός. Όπως άλλωστε δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Anesthesia and Analgesia», το 53% των ασθενών στους οποίους έγινε βελονισμός βοηθήθηκε πραγματικά σε σχέση με το 45% εκείνων που έλαβαν ψευδο-θεραπεία (δηλ. οι βελόνες εισήχθησαν σε τυχαία σημεία του σώματός τους).

«Ένα από τα εμπόδια για τη θεραπεία του βελονισμού είναι ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πως παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται βελόνες, δεν πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία», εξηγεί ο κ. Γκαν. «Είναι μια μέθοδος κατά την οποία απελευθερώνονται τα φυσικά παυσίπονα του ίδιου του οργανισμού», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Βελονισμός και για πρόληψη
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.2086.asp

Βελονισμός για να έρθει ο πελαργός!
http://www.vita.gr/html/ent/406/ent.7406.asp

Βελονισμός για πετυχημένη εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/850/ent.4850.asp