Νέα διαγνωστική μέθοδος η οποία εντοπίζει εγκαίρως τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα γεννά ελπίδες για πρόληψη των μεταστάσεων του καρκίνου.

Στις 5 και στις 6 Δεκεμβρίου μάλιστα, η πολλά υποσχόμενη τεχνική θα παρουσιαστεί στη διημερίδα της Μονάδας Παθολογίας-Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας Γυναικολογικού Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», υπό την διεύθυνση του Παθολόγου-Ογκολόγου κ. Ν. Μαλάμου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα «ύπουλος» εχθρός, δημιουργώντας μικρομεταστάσεις μέσω «διαρροής» των καρκινικών κυττάρων από τον κύριο όγκο.

Η μεταφορά αυτή είναι εφικτή μέσω του μυελού των οστών, της λεμφικής οδού ή του αίματος στα περιφερικά αγγεία. Τις περισσότερες φορές οι μικρομεταστάσεις είναι αόρατες μέσω των απεικονιστικών μεθόδων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» μελετούν γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Κατάφεραν λοιπόν να ανιχνεύσουν καρκινικά κύτταρα στο αίμα τους μέσω της πρωτεΐνης κυτταροκερατίνη-19 (CK-19).

Όπως βεβαιώνει ο κ. Μαλάμος, πρόκειται για έναν νέο προγνωστικό δείκτη για την πορεία της νόσου, ο οποίος θα μπορούσε να υποδείξει τα άτομα που θα πρέπει ακολουθήσουν εγκαίρως συμπληρωματική θεραπεία, προλαμβάνοντας έτσι τις καρκινικές μεταστάσεις.

Από την άλλη, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έδειξε ότι η ταμοξιφένη, το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού, μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Breast Cancer Research», οι ειδικοί πραγματοποίησαν πειράματα σε καρκινικά κύτταρα του μαστού στο εργαστήριο. Είδαν λοιπόν, ότι η προσθήκη της ταμοξιφένης σε κύτταρα που περιείχαν την φυσική πρωτεΐνη Ε- καδερίνη μετέτρεπε τα καρκινικά κύτταρα σε πιο επιθετικά.

Στόχος των ερευνητών τώρα, είναι ο προσδιορισμός των επιπέδων της συγκεκριμένης πρωτεΐνης πάνω από το όριο των οποίων τα κύτταρα αντιδρούν επιθετικά στην ταμοξιφένη. Όπως εκτιμούν μάλιστα, σε όσους από τους ασθενείς «δεν δέχονται» το φάρμακο θα μπορούσαν να χορηγηθούν αναστολείς της αρωματάσης, μια νέα κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμα:
Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.7930.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.4046.asp

Συνέντευξη – Ηλίας Αθανασιάδης: Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp

Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.6217.asp