Άπιαστο όνειρο αποτελεί τελικά η πολυπόθητη φιγούρα-«κλεψύδρα» της Μέριλιν Μονρόε για τις περισσότερες γυναίκες, και για αυτό φταίει το στρες! Η Ελίζαμπεθ Κασντάν από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει κυρίως για ορμονικούς λόγους. Έχει παρατηρηθεί ότι σε κοινωνίες όπου οι γυναίκες κάνουν καριέρα και έρχονται αντιμέτωπες με την καθημερινή πίεση, οι ορμόνες τους μπαίνουν και αυτές στο «χορό» του στρες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να ανακατανέμει το λίπος από τους γοφούς στη μέση και στην κοιλιακή χώρα.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια στο επιστημονικό έντυπο «Current Anthropology», στις δυτικές κοινωνίες όπου οι γυναίκες εργάζονται σκληρά και έχουν υπερβολικό στρες, η απόκτηση της κλασικής φιγούρας-«κλεψύδρας» αποτελεί μάλλον ουτοπικό στόχο.

Από προηγούμενες έρευνες έχει επικρατήσει η άποψη ότι η ιδανική αναλογία διαστάσεων μέσης-γοφών 0,7 σχετίζεται με υψηλότερες πιθανότητες γονιμότητας και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Επιπλέον, στο παρελθόν έχει φανεί ότι αυτή είναι η αναλογία που προτιμούν οι άνδρες, όταν αναζητούν σύντροφο.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε η αμερικανίδα ερευνήτρια, συγκέντρωσε τα στοιχεία και τις μετρήσεις 33 μη δυτικών πληθυσμών και τεσσάρων δυτικών. Παρατήρησε ότι ο μέσος όρος στην αναλογία μέσης-γοφών για τις γυναίκες ήταν άνω του 0,8.

Σκέφτηκε λοιπόν ότι εάν το 0,7 είναι η μαγική αναλογία για τη διατήρηση της υγείας και την εξεύρεση συντρόφου, τότε γιατί οι περισσότερες γυναίκες, παρά το γεγονός ότι ήταν αδύνατες, είχαν υψηλότερο μέσο όρο;

Και κάπου εδώ είναι που οι ορμόνες κάνουν τη «ζημιά». Σύμφωνα με την κ. Κασντάν, τα ανδρογόνα ευθύνονται κυρίως για το «ξεχείλωμα» του σώματος με σχήμα «κλεψύδρας». Πρόκειται για ορμόνες, οι οποίες χαρίζουν στον οργανισμό μεγαλύτερη αντοχή, και δύναμη.

Επιπλέον, είδε ότι και η κορτιζόλη ίσως να… έβαλε το «χεράκι» της, καθώς, ενώ βοηθά το σώμα μας να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις έντονου στρες, παράλληλα αυξάνει την αποθήκευση του λίπους στη μέση.

Η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι πιθανότατα οι διαφορές στη σιλουέτα των γυναικών που παρατηρούνται σε ορισμένες χώρες έχουν σχέση με την ισότητα των δύο φύλων.

Στην Ιαπωνία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία συγκεκριμένα, όπου οι γυναίκες, κατά την κ. Κασντάν, είναι λιγότερο ανεξάρτητες οικονομικά, οι άνδρες τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις καμπύλες της συντρόφου τους από ό,τι οι Βρετανοί και οι Δανοί όπου παρατηρείται μεγαλύτερη σεξουαλική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Αν και οι άνδρες προτιμούν μια γυναίκα με καμπύλες, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβουν ότι η εικόνα αυτή, εξαρτάται από την αναλογία οιστρογόνων και ανδρογόνων, πράγμα που εξαρτάται από το πόσο δυναμικές, σκληρές, οικονομικά επιτυχημένες και πολιτικά ανταγωνιστικές είναι οι σύντροφοί τους», αναφέρει η κ. Κασντάν.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνη η μεγάλη περιφέρεια
http://www.vita.gr/html/ent/931/ent.7931.asp

Ιατρεία παχυσαρκίας στην Ελλάδα
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.4765.asp

8 μύθοι που σας εμποδίζουν να κάψετε λίπος
http://www.vita.dolnet.gr/html/ent/777/ent.6777.asp

Πως έκανα λιποαναρρόφηση
http://www.vita.gr/html/ent/262/ent.6262.asp