Νέα διεθνής έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Genetics» δείχνει ότι βλάβες σε ένα βασικό γονίδιο για την ορθή λειτουργία του κιρκαδικού κύκλου του οργανισμού συνδέονται με τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και το διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι «ξεκλειδώνοντας» τη μυστηριώδη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και του κιρκαδικού κύκλου ίσως καταφέρουν να δημιουργήσουν νέες μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.

Όπως εξηγούν, το βιολογικό ρολόι που κάνει τον άνθρωπο να κοιμάται το βράδυ και να είναι ενεργός κατά τη διάρκεια της ημέρας, ρυθμίζεται κυρίως από ορμόνες που απελευθερώνονται στον οργανισμό.

Μια από αυτές τις ορμόνες, η μελατονίνη συνδέεται κυρίως με το αίσθημα της υπνηλίας και τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν μια γενετική παραλλαγή, η οποία συνδέεται με αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

Μια άλλη ερευνητική ομάδα ειδικών από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ εντόπισαν μια δεύτερη παραλλαγή, η οποία μπορεί να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο διαβήτη.

Και στις δύο περιπτώσεις οι παραλλαγές αφορούσαν το γονίδιο MTNR1B, το οποίο συμβάλλει στον έλεγχο της μελατονίνης. «Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ανωμαλίες στον κιρκαδικό κύκλο ενδεχομένως να προκαλούν διαβήτη και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά θα προσφέρουν νέες επιλογές για τη θεραπεία των ασθενών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Φίλιπ Φρόγκουελ από το Imperial College.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο δρ Τζιμ Χόρν από το Κέντρο Έρευνας για τον Ύπνο του Πανεπιστήμιου Loughborough, η αξιολόγηση των τελευταίων ερευνητικών αποτελεσμάτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν λανθασμένα συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμα:
H ημερίδα του Vita για το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.6029.asp

Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp

Και οι άνδρες έχουν βιολογικό ρολόι
http://www.vita.gr/html/ent/999/ent.6999.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: