Ένα υλικό το οποίο εγχέεται σε ενέσιμη μορφή απευθείας σε κατάγματα και σε λίγα μόλις λεπτά «δένει» τα οστά που έχουν υποστεί βλάβη κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ.

Οι κλινικές δοκιμές της καινοτόμου τεχνικής αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα στην Βρετανία ενώ ήδη προγραμματίζεται η εφαρμογή της στις ΗΠΑ σε περίπου 18 μήνες.

Το «injectable bone» όπως ονομάζεται η επινόηση του καθηγητή Κέβιν Σέϊκσεφ βραβεύθηκε ως καινοτόμος ιατρική ανακάλυψη πριν από λίγες μέρες. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο δημιουργός, η διαφορά του νέου επαναστατικού υλικού σε σχέση με τα υπάρχοντα εντοπίζεται κυρίως στη διαδικασία στερεοποίησής του.

Ενώ τα συμβατικά υλικά παράγουν θερμότητα κατά τη στερεοποίησή τους σκοτώνοντας έτσι τα περιβάλλοντα κύτταρα, το συγκεκριμένο πολυμερές, που μοιάζει με οδοντόπαστα, σκληραίνει χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του σώματος.

Η εισαγωγή του στο ακριβές σημείο, πραγματοποιείται εύκολα με ένεση, χωρίς να χρειάζεται χειρουργική τομή. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες στην παρούσα φάση περιορίζουν την εφαρμογή της πολλά υποσχόμενης μεθόδου, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο σύνδεσμος που δημιουργείται μεταξύ του υλικού και του πραγματικού οστού δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να μην χρειάζονται τα ειδικά στηρικτικά μεταλλικά καρφιά.

Διαβάστε ακόμα:
Μυελός των οστών και κατάγματα
http://www.vita.gr/html/ent/5747/ent.5747.asp

Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τα οστά
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.4898.asp

Πονάνε τα οστά του. Πρέπει ν’ ανησυχώ;
http://www.vita.gr/html/ent/613/ent.6613.asp

Ποιες τροφές ωφελούν τα οστά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.1207.asp