Προστασία από την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά προσφέρει μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα! Σύμφωνα με νέα έρευνα ισπανών ειδικών η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σε συνδυασμό με ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και ψάρια, έδειξε να περιορίζει σημαντικά τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η πλέον ευεργετική δράση υπήρξε σε όσους κατανάλωναν από τρία έως οκτώ ολόκληρα καρύδια και επτά ή οκτώ ολόκληρα αμύγδαλα. Αν και δεν εμφάνισαν μείωση του σωματικού τους βάρους, παρόλα αυτά οι περισσότεροι κατάφεραν να περιορίσουν τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή χώρα (που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου), διατηρώντας σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη και την αρτηριακή τους πίεση.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Χορδί Σάλας-Σαλβάδο από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ισπανία, οι ξηροί καρποί μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι ενώ επιπλέον, αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να «καίει» το λίπος.

«Οι ξηροί καρποί μπορούν μέσω πολλαπλών μηχανισμών να δράσουν εναντίον του μεταβολικού συνδρόμου», αναφέρει ο ειδικός.

Κατά τους επιστήμονες, οι ξηροί καρποί αποτελούν πηγή αντιφλεγμονωδών ουσιών, ινών, αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμίνης Ε. Είναι ακόμη πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία περιορίζουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα και αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης.

Διαβάστε ακόμα:
Ξηροί καρποί – Oι καρποί της ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/583/ent.4583.asp

Σε κάθε περίπτωση… ξηροί καρποί ! 30 ιδέες για να τους απολαύσετε
http://www.vita.gr/html/ent/213/ent.6213.asp

Τι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας!
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp