Θεαματικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών νέου προληπτικού εμβολίου κατά της ελονοσίας, που γίνονται από ειδικούς σε παιδιά αγροτικών περιοχών στην Αφρική.

Στις δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο μέρη, το πειραματικό εμβόλιο προσέφερε προστασία της τάξεως του 50% από την θανατηφόρα νόσο σε βρέφη και νήπια.

Στο πρώτο μέρος, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 894 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 μηνών στην Κένυα και την Τανζανία. Κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ μηνών από την χορήγηση του εμβολίου, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι περιπτώσεις ελονοσίας στα εμβολιασμένα παιδιά περιορίζονταν στο 50% συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν κάνει την «θαυματουργή» ένεση.

Στο δεύτερο μέρος, οι ερευνητές δοκίμασαν κατά πόσο το εμβόλιο θα μπορούσε να χορηγηθεί σε παιδιά σε συνδυασμό με τα παιδικά εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι το νέο ελπιδοφόρο εμβόλιο δεν έδειξε να παρεμβαίνει στην αποτελεσματική δράση των υπόλοιπων εμβολίων.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα μια νέα μεγαλύτερη δοκιμή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2009. Όπως εκτιμούν, πρόκειται για το πρώτο πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας με τέτοια επιτυχία.
Υπολογίζουν μάλιστα, ότι εάν οι νέες έρευνες και δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, τότε το νέο φάρμακο θα μπορούσε να λάβει την επίσημη έγκριση κυκλοφορίας του έως το 2011.

Διαβάστε ακόμα
Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουμε;
http://www.vita.gr/html/ent/250/ent.1250.asp

Εμβόλια
http://www.vita.gr/html/ent/220/ent.2220.asp