Ονομάζεται R7159/GA101 και είναι το νέο πολλά υποσχόμενο αντίσωμα το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα non-Hodgkin’s (NHL). Τα καλά νέα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 50ου συνεδρίου της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 21 ασθενείς οι οποίοι είχαν ήδη υποβληθεί σε θεραπείες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι από τους συμμετέχοντες τουλάχιστον οι εννιά έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά στη θεραπεία με το νέο αντίσωμα. Από αυτούς, οι τέσσερις εμφάνισαν πλήρη υποχώρηση της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι πέντε εμφάνισαν μερική ανταπόκριση στο φάρμακο.

Άλλοι πέντε ασθενείς εμφάνισαν σταθεροποίηση της κατάστασής τους. Από τους 11 ασθενείς ωστόσο οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιματοποιητικών βλαστικών κυττάρων πριν λάβουν το νέο φάρμακο, οι έξι ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό.

Από την ανάλυση των στοιχείων αυτών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το R7159/GA101 αποτελεί ανεκτή θεραπεία. «Παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν άριστες θεραπείες κατά του συγκεκριμένου τύπου λεμφώματος, εξακολουθούν να υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι δεν θεραπεύονται», αναφέρει ο επικεφαλής των δοκιμών, καθηγητής Ζιλ Σαλ από το Centre Hospitallier LyonSud, στη Γαλλία.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά, ώστε να προσφέρουμε στους ασθενείς νέες πρωτοποριακές θεραπείες για κάθε στάδιο της νόσου», λέει. «Το R7159/GA101 είναι το πρώτο μιας νέας γενιάς αντισωμάτων το οποίο ξεκινά κλινικές δοκιμές και έως τώρα τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά», εξηγεί ο καθηγητής.

Διαβάστε ακόμα:
Παράθυρο στο μέλλον: Διάγνωση καρκίνου με τεστ αίματος!
http://www.vita.gr/html/ent/190/ent.7190.asp

Δίδυμα αποκαλύπτουν το μυστικό της λευχαιμίας
http://www.vita.gr/html/ent/725/ent.4725.asp

Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp

Αίμα καρχαρία κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/713/ent.7713.asp