Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που παίρνουν ωορρηκτικά φάρμακα.

Πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου «Χαντάσα» στην Ιερουσαλήμ εντοπίζει κίνδυνο στη λήψη των φαρμάκων που προκαλούν αύξηση της παραγωγής ωαρίων. Μελέτησαν τις περιπτώσεις καρκίνου ανάμεσα σε 15.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας τα προηγούμενα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «American Journal of Epidemiology», το ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας ανάμεσα στις γυναίκες που έπαιρναν ωορρηκτικά φάρμακα ήταν 3 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με εκείνες που δεν έπαιρναν. Μάλιστα, εκείνες που λάμβαναν μια συγκεκριμένη ουσία, την «κλομιφαίνη» – που «ξεγελά» τον οργανισμό για να τον κάνει να παράγει περισσότερα ωάρια μπλοκάροντας τους υποδοχείς οιστρογόνου – ο κίνδυνος ήταν τετραπλάσιος!

Η λήψη αυτών των φαρμάκων έδειξε επίσης να συνδέεται με μικρή αλλά σημαντική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, κακοήθους μελανώματος, λεμφώματος non-Hodgkin’s αλλά όχι με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Παρά το γεγονός ότι τα ωορρηκτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 30 χρόνια, οι επιδράσεις τους στον οργανισμό παραμένουν ακόμη ένα μεγάλο μυστήριο.

Διαβάστε ακόμα:
Το ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

Και τώρα εξωσωματική χωρίς φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/387/ent.1387.asp

Εξωσωματική: Πόσο κινδυνεύουμε από τις ορμόνες;
http://www.vita.gr/html/ent/157/ent.1157.asp