Μπορεί η μαύρη σοκολάτα εκτός από υπέρτατη γευστική ηδονή, να προσφέρει βοήθεια στον κοπιαστικό αγώνα για την απώλεια βάρους; Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μπορεί!

Αυτό όπως εξηγούν, συμβαίνει γιατί η βελούδινη μαύρη «θεά», μας δημιουργεί την αίσθηση ότι είμαστε χορτάτοι, σε αντίθεση με τη συγγενική της σοκολάτα γάλακτος.

Στη δανέζικη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 16 υγιείς νέοι άνδρες φυσιολογικού σωματικού βάρους, στους οποίους άρεσε τόσο η σοκολάτα γάλακτος όσο και η μαύρη σοκολάτα. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες.

Αρχικά οι εθελοντές νήστεψαν 12 ώρες και στη συνέχεια έφαγαν 100 γρ. σοκολάτας γάλακτος ή υγείας αντίστοιχα. Οι επιστήμονες φρόντισαν, ώστε και τα δύο είδη να έχουν ίση θερμιδική αξία.

Για τις επόμενες πέντε ώρες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν την όρεξή τους – το αίσθημα της πείνας, του κορεσμού, της ανάγκης για τσιμπολογήματα και την επιθυμία τους για επιπλέον σοκολάτα.

Περίπου δυόμισι ώρες μετά την κατανάλωση σοκολάτας, οι ειδικοί προσέφεραν πίτσα στους άνδρες και τους ζήτησαν να φάνε μέχρι να αισθανθούν χορτάτοι. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι:

  • Οι άνδρες που είχαν φάει τη μαύρη σοκολάτα έτειναν να χορταίνουν με λιγότερη ποσότητα πίτσας σε σχέση με τους υπόλοιπους, καταναλώνοντας έτσι περίπου 15% λιγότερες θερμίδες από την αντίπαλη ομάδα.
  • Και η σοκολάτα γάλακτος παρ’ όλα αυτά, έδειξε να μετριάζει την ανάγκη των ανδρών για γλυκά, αλμυρά ή λιπαρά σνακ.
Διαβάστε ακόμα:
Στην καρδιά μας αρέσει η μαύρη σοκολάτα
http://www.vita.gr/html/ent/420/ent.7420.asp

Πικρή σοκολάτα γλυκιά ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.7144.asp

Ξεκινάω δίαιτα τι να προσέχω;
http://www.vita.gr/html/ent/718/ent.6718.asp

Τώρα και «έξυπνα» σνακ
http://www.vita.gr/html/ent/515/ent.7515.asp