Ένα φάρμακο νέας γενιάς με τη δραστική ουσία λετροζόλη, έδειξε να περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου κατά 19% σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Τα θετικά ευρήματα προέκυψαν από διεθνή έρευνα, κατά την οποία οι επιστήμονες συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Femara (ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της αρωματάσης και κυκλοφορεί και στη χώρα μας) σε γυναίκες που βρίσκονταν σε αρχικά στάδια της νόσου, με εκείνη της συμβατικής θεραπείας με ταμοξιφένη.

Συγκεκριμένα στις κλινικές δοκιμές έλαβαν μέρος 8.000 γυναίκες από 27 χώρες, από τις οποίες οι 5.000 ακολουθούσαν μια από τις δύο θεραπείες.

Οι ειδικοί παρατήρησαν λοιπόν, ότι η πενταετής λήψη του φαρμάκου λετροζόλη σε γυναίκες με όγκο στο μαστό που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση, τους χάριζε περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς καρκίνο σε σχέση με όσες λάμβαναν ταμοξιφένη. Όσες πάλι, άλλαξαν θεραπεία και άρχισαν τη λήψη λετροζόλης κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, αποκόμισαν όφελος όσον αφορά την επιβίωσή τους σε ποσοστό που άγγιζε το 13%.

Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της νέας μελέτης παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Συμποσίου για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο στις ΗΠΑ, από τη Διεθνή Ομάδα Μελέτης για τον Καρκίνο του Μαστού.

«Το συγκεκριμένο φάρμακο παράγει μια πρώιμη και σταθερή μείωση στην υποτροπή της νόσου στον μαστό αλλά και στον κίνδυνο εξάπλωσής της σε άλλα σημεία του οργανισμού», αναφέρει ο κ. Χένινγκ Τ. Μούριντσεν, καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης ο οποίος συμμετείχε στις δοκιμές.

Μάλιστα ο καθηγητής Τζέφρι Τομπίας, ειδικός σε θέματα Φαρμακολογίας στον Καρκίνο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίντλσεξ, υποστηρίζει ότι, βάσει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, ίσως θα πρέπει πλέον να προτιμώνται οι αναστολείς της αρωματάσης από την ταμοξιφένη.

Παράλληλα, ένα φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης έδειξε να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για το φάρμακο Zometa με δραστική ουσία το ζολεδρονικό οξύ, το οποίο, έπειτα από τη λήψη του από ασθενείς που βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο θεραπείας, προκάλεσε τη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων, γεγονός που μείωνε σημαντικά την ανάγκη για ολική μαστεκτομή.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία αφορούσαν 205 γυναίκες, παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο για τον Καρκίνο που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας. Οι ειδικοί τώρα βρίσκονται εν αναμονή των τελικών ευρημάτων του επόμενου σταδίου της μελέτης με 3.360 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα:
Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp =

Παυσίπονα κατά καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/516/ent.7516.asp

Αποτελεσματικό το «κοκτέιλ» χημειοθεραπειών
http://www.vita.gr/html/ent/110/ent.8110.asp

«Εμβόλιο» για την οστεοπόρωση
http://www.vita.gr/html/ent/463/ent.5463.asp

«Αθώα» τα φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης
http://www.vita.gr/html/ent/933/ent.7933.asp

Πώς έπαθα οστεοπόρωση στα 30 μου!
http://www.vita.gr/html/ent/145/ent.1145.asp