Ένα νέο τεστ το οποίο προβλέπει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτοποριακή εξέταση Lactest, υπολογίζει τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στα κολπικά υγρά, τα οποία σχετίζονται άμεσα με πρόωρο τοκετό που αναμένεται να συμβεί εντός 48ώρου.

Οι δοκιμές του νέου «εργαλείου» πρόληψης, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Μαιευτικής και Γυναικολογίας «BJOG», πραγματοποιήθηκαν σε 86 εγκύους, οι οποίες βρίσκονταν μεταξύ 20ής και 36ης εβδομάδας κύησης.

  • Σε 23 μέλλουσες μητέρες, ανιχνεύθηκε υψηλή συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και περίπου το 87% αυτών, γέννησαν τελικά πρόωρα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
  • Από την άλλη, από τις 58 γυναίκες που έφεραν χαμηλά επίπεδα του ένοχου οξέος, μόνο το 5% είχε πρόωρο τοκετό εντός 48ώρου.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί μάλιστα, ο μέσος χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας του τοκετού για τις γυναίκες με υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος υπολογίζεται σε περίπου 13,6 ώρες, ενώ για όσες έχουν χαμηλά επίπεδα είναι 48 ημέρες.

Διαβάστε ακόμα:
Tα σημάδια του πρόωρου τοκετού
http://www.vita.gr/html/ent/438/ent.1438.asp

Φυλλικό οξύ για παιδιά …στην ώρα τους
http://www.vita.gr/html/ent/818/ent.4818.asp

Πώς να αποφύγουμε έναν πρόωρο τοκετό
http://www.vita.gr/html/ent/383/ent.6383.asp

Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας οι 9 μήνες μέσα στην κοιλιά;
http://www.vita.gr/html/ent/328/ent.2328.asp