Ο περιορισμός των υδατανθράκων στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά και μνήμης!

Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη, οι οποίοι παρακολούθησαν την επίδραση που έχουν οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων στην ενέργεια του εγκεφάλου 19 γυναικών ηλικίας 22-55 ετών.

Οι εθελόντριες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: Οι μεν ακολούθησαν μια ισορροπημένη δίαιτα χαμηλής θερμιδικής αξίας, ενώ οι δε ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, την περίφημη δίαιτα Άτκινς, η οποία επιτρέπει την κατανάλωση πρωτεΐνης και λιπαρών και απαγορεύει υδατάνθρακες, όπως αλεύρι, ζάχαρη και πατάτες, καθώς και κάποια είδη φρούτων και λαχανικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ύστερα από μία εβδομάδα, οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη δίαιτα Άτκινς εμφάνισαν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε νοητικά τεστ σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες. Το γεγονός αυτό το απέδωσαν στον αποκλεισμό των υδατανθράκων από τη δίαιτά τους, οι οποίοι αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.

«Η μελέτη αυτή δείχνει καθαρά ότι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν άμεση επίδραση στη νοητική μας συμπεριφορά», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Χόλι Τέιλορ.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Appetite», οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιορισμένη λήψη υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και σακχάρων στο αίμα, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στον εγκέφαλο και χρησιμεύει ως ενέργεια για τα νευρικά κύτταρα. Κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίζονται, σημαίνει αυτομάτως λιγότερα «καύσιμα» για τη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

«Οι δίαιτες, τελικά, επηρεάζουν πολύ περισσότερα πέραν του σωματικού μας βάρους», εξηγεί η δρ. Τέιλορ. «Ο εγκέφαλος χρειάζεται τη γλυκόζη ως ενέργεια και οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να είναι καταστροφικές για τη μάθηση, τη μνήμη και τη σκέψη», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Crash test στις δίαιτες μόδας
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Η νέα Άτκινς λέει ναι στους υδατάνθρακες!
http://www.vita.gr/html/ent/298/ent.7298.asp

Διπλή ήττα για τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών
http://www.vita.gr/html/ent/045/ent.7045.asp

Aρώματα για το μυαλό!
http://www.vita.gr/html/ent/375/ent.2375.asp

Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp