Πριν από την ηλικία των 5 ετών «μπαίνουν οι βάσεις» για την παιδική παχυσαρκία! Αυτό υποστηρίζει μελέτη βρετανικού οργανισμού που ειδικεύεται στην έρευνα του παιδικού διαβήτη «EarlyBird Diabetes».

Οι βρετανοί ειδικοί παρακολούθησαν 233 παιδιά από τη γέννηση ως την εφηβεία τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics», τα σημερινά παιδιά κατά τη γέννηση έχουν μεν το ίδιο σωματικό βάρος με εκείνο που είχαν τα νεογέννητα τη δεκαετία του ’80, παρ’ όλα αυτά, μέχρι την εφηβεία, συσσωρεύουν πολύ περισσότερο λίπος σε σχέση με τους εφήβους προ 25ετίας!

Εντυπωσιάζει η διαπίστωση των ερευνητών ότι η μεγαλύτερη, συγκριτικά, συσσώρευση σωματικού λίπους συμβαίνει πριν την ηλικία των 5 ετών! Το βάρος των 5χρονων παιδιών εμφάνιζε μικρή συσχέτιση με το πόσο ζύγιζαν ως νεογέννητα. Συνέβαλε όμως με ακρίβεια στο βάρος που θα είχαν στην ηλικία των 9. Αυτό σημαίνει δηλαδή τα παιδιά που είχαν περιττά κιλά μέχρι την ηλικία των 5, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν αυτά τα κιλά στη σχολική τους ηλικία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Τέρρι Γουίλκιν, ένα παχύσαρκο κορίτσι έχει ήδη συσσωρεύσει το 90% των παραπανίσιων κιλών του πριν ξεκινήσει το σχολείο, ποσοστό το οποίο στα αγόρια πέφτει στο 70%.

Σημαντικό ρόλο για αυτό το φαινόμενο παίζουν σαφώς οι διατροφικές επιλογές και η έλλειψη επαρκούς σωματικής άσκησης. Το συμπέρασμα που απορρέει από αυτή τη βρετανική μελέτη είναι σαφές. Η μάχη κατά της «σύγχρονης επιδημίας» της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινήσει νωρίς, από την προσχολική ηλικία του παιδιού.

Διαβάστε ακόμα:
Μπορεί να κάνει δίαιτα το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/531/ent.6531.asp

Παιδική παχυσαρκία: 5 ναι και 5 όχι
http://www.vita.gr/html/ent/565/ent.1565.asp

Παχύσαρκα παιδιά, άρρωστοι ενήλικοι
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.1486.asp