Το «κλειδί» για τη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου μπορεί κρύβεται στο μεσογειακό ελαιόλαδο, όπως εκτιμούν ισπανοί ερευνητές.

Η ενδιαφέρουσα έρευνα ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, οι οποίοι κατάφεραν να απομονώσουν χημικές ουσίες του ελαιόλαδου που πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «BioMed Central», οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν λιγνάνη και σεκοϊριδοειδή γλυκοζίτη και στη συνέχεια δοκίμασαν τη δράση τους σε καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Έκπληκτοι λοιπόν, διαπίστωσαν ότι οι αυτές οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταστολή του «ένοχου» καρκινικού γονιδίου HER2.

«Για πρώτη φορά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι πολύτιμες πολυφαινόλες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο έχουν τη δυνατότητα δραστικής καταστολής του καρκινικού γονιδίου HER2 σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού», υποστηρίζει ο Χαβιέρ Μενένδες από το Καταλανικό Ινστιτούτο Ογκολογίας και ο Αντόνιο Σεγκούρα-Καρετέρο από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.

Οι ειδικοί παρόλα αυτά εκτιμούν, ότι τα θετικά αποτελέσματα του εργαστηρίου δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω του φαγητού, επειδή για να είναι αποτελεσματικά απαιτείται πολύ υψηλότερη ποσότητα των συγκεκριμένων χημικών ουσιών από ό,τι λαμβάνεται μέσω της μεσογειακής διατροφής.

Διαβάστε ακόμα:
H «φραπελιά» ξαναχτυπά!

http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.5620.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp

8 συμπτώματα που δεν είναι καρκίνος
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.7453.asp


Ποια λάδια δεν θα σας… κάνουν λαδιές;
http://www.vita.gr/html/ent/899/ent.6899.asp