Με αυξημένη ανάγκη για επικοινωνία και κατανόηση γεννιούνται τα μωρά, όπως αποδεικνύει νέα βρετανική έρευνα.

Η δρ. Εμίζ Νάγκι από το σκωτσέζικο Πανεπιστήμιο Νταντί μελέτησε συνολικά 90 νεογέννητα μωρά, ηλικίας μόλις 3-96 ωρών. Αφιέρωσε περίπου τρία λεπτά στο καθένα, χαμογελώντας, κοιτώντας τα, μιλώντας και αγγίζοντάς τα όπως ακριβώς θα έκανε η μητέρα τους.

Μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού ορίου, η ερευνήτρια πάγωνε την έκφραση του προσώπου της και περίμενε την αντίδραση των μωρών. Διαπίστωσε λοιπόν, ότι μόλις σταματούσε να τους δίνει σημασία τα μωρά έστρεφαν το βλέμμα τους αλλού, άρχιζαν να κάνουν γκριμάτσες θλίψης και ξεσπούσαν σε κλάματα.

Στη συνέχεια, όταν η δρ. Νάγκι ξεκινούσε και πάλι την επικοινωνία μαζί τους, εκείνα αρχικά εμφανίζονταν κάπως διστακτικά μέχρι να καταφέρει να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη τους. Έτσι, μετά από λίγο σταματούσαν να κλαίνε και αφιερώνονταν και πάλι στην ερευνήτρια.

«Όλοι μας αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής μας ζωής στην επικοινωνία και την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Πρόκειται για κάτι αναγκαίο για τη σωματική και νοητική μας υγεία», υπογραμμίζει η δρ. Νάγκι.

Βάσει των ευρημάτων, η επιστήμονας επισημαίνει ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες της ζωής τους τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην κακή επικοινωνία. «Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει καθαρά ότι ακόμη και τα νεογέννητα, έρχονται σε αυτόν τον κόσμο με αυξημένη ευαισθησία για τους γύρω τους», εξηγεί.

Διαβάστε ακόμα:
Tο μωρό μου, αυτός ο άγνωστος
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.1452.asp


«Δέστε» το μωρό σας πάνω σας!
http://www.vita.gr/html/ent/001/ent.8001.asp

«Παυσίπονο» η μητρική αγκαλιά
http://www.vita.gr/html/ent/133/ent.7133.asp


H ανάγκη μας για τρυφερότητα είναι απεριόριστη;
http://www.vita.gr/html/ent/651/ent.6651.asp
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: