Εάν νομίζετε ότι ο σκούφος «φυλακίζει» τη θερμότητα του σώματος ή ότι το φαγητό αργά το βράδυ παχαίνει, γελιέστε!

Η Ρέιτσελ Βρίμαν και ο Άαρον Κάρολ, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας, τεκμηριώνουν μέσα από την επιθεώρηση «British Medical Journal» τους λόγους για τους οποίους δεν ισχύουν 5 από τις πλέον ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις.

1. Μύθος: Το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας εγκαταλείπει το σώμα από το κεφάλι, γι’ αυτό το χειμώνα πρέπει να φοράμε σκούφο.
Αλήθεια: Δεν ισχύει, επειδή τελικά δεν χάνουμε περισσότερο από το 10%. «Ένοχη» για την επικράτηση αυτής της πεποίθησης είναι μια παλιά έρευνα, η οποία μελετούσε την επίδραση του κρύου στον ανθρώπινο οργανισμό, κατά την οποία μόνο τα κεφάλια των εθελοντών εκτίθονταν στις χαμηλές θερμοκρασίες.

2. Μύθος: Η κατανάλωση ζάχαρης κάνει τα παιδιά υπερδραστήρια.
Αλήθεια: Δώδεκα διαφορετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την επίδραση της ζάχαρης στα παιδιά, έδειξαν ότι δεν υπάρχει σαφής συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση γλυκών και τη συμπεριφορά των μικρών.

3. Μύθος: Όταν τρώμε αργά το βράδυ παχαίνουμε.
Αλήθεια: Μελετώντας τις καθημερινές συνήθειες ανθρώπων, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε συνήθως πολύ αργά το βράδυ, τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφών και κατά τη διάρκεια της ημέρας και γι’ αυτό το βάρος τους υπερβαίνει το φυσιολογικό όριο.

4. Μύθος: Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία κατά του hangover.
Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα παυσίπονα, όπως π.χ. η ασπιρίνη, βοηθούν αποτελεσματικά στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του hangover. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε να αποκτήσουμε ένα κεφάλι… «καζάνι», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μην καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ.

5. Μύθος: «Το φυτό «γλώσσα του διαβόλου» (ποϊνσέτια) είναι δηλητηριώδες. Αν το αγγίξεις, μη βάλεις τα χέρια σου στο στόμα».
Αλήθεια: Σε μια έρευνα, οι ειδικοί χορήγησαν σε ποντίκια εκχύλισμα από τον συγκεκριμένο χυμό. Εξετάζοντας τα πειραματόζωα στη συνέχεια, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν υψηλά επίπεδα τοξικότητας, τα οποία να αποδεικνύουν ότι το εντυπωσιακό φυτό με τα κόκκινα φύλλα είναι δηλητηριώδες.

Διαβάστε ακόμα:
Να δίνω γλυκά στο παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/093/ent.7093.asp

Γονιδιακή η επιθυμία για γλυκά
http://www.vita.gr/html/ent/200/ent.6200.asp

5 πρωτότυπα και εύκολα σνακ για βραδινό
http://www.vita.gr/html/ent/162/ent.1162.asp