Τα προϊόντα που διαφημίζονται ως «light» τελικά δεν είναι και τόσο διαιτητικά όσο παρουσιάζονται. Οι νέες προειδοποιήσεις έρχονται από το γνωστό «παρατηρητήριο» για τα δικαιώματα του καταναλωτή, το βρετανικό περιοδικό Which?.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θεωρούμενες πιο υγιεινές εκδοχές τροφίμων οι οποίες έχουν δήθεν λιγότερα λιπαρά, νάτριο, σάκχαρα και φυσικά χαμηλότερη θερμιδική αξία, πολλές φορές συγκεντρώνουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν στο περιοδικό του Which?, αποτελούν τα δημητριακά Kelloggs Special K, τα οποία, παρά τα καλλίγραμμα μοντέλα που κοσμούν τη συσκευασία του, στην ουσία περιέχουν 3γρ. περισσότερη ζάχαρη ανά 30γρ. συγκριτικά με τα κλασικά Cornflakes της ίδιας εταιρείας.

Από την άλλη, τα μπισκότα McVities Lights Digestive αν και περιέχουν λιγότερα λιπαρά από τα McVities Original, διαθέτουν ωστόσο κατά 0.4γρ. περισσότερη ζάχαρη. Συγκεκριμένα, τα Digestive περιέχουν 2,9γρ. ανά μπισκότο ενώ τα Original περιέχουν 2,5γρ, γεγονός που σημαίνει ότι τα light μπισκότα είναι κατά τέσσερις θερμίδες πιο «βαριά» από τα κανονικά.

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας του Which? κ. Νίκι Ράτκλιφ, εάν κάποιος θέλει να χάσει γρήγορα βάρος πριν τις γιορτές τότε σίγουρα δεν θα βρει τη λύση στα διαιτητικά προϊόντα. «Δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η άσκηση σε συνδυασμό με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική απώλεια βάρους», επιβεβαιώνει. «Επειδή στη συσκευασία κάποιων προϊόντων υπάρχει η επιγραφή «light» και διαφημίζονται ως τέτοια, αυτό δεν σημαίνει ότι πραγματικά αποτελούν τη χαμηλότερη θερμιδικά επιλογή», τονίζει η ειδικός.

«Εάν διαβάσετε προσεκτικά τα στοιχεία θρεπτικής αξίας παρόμοιων προϊόντων στο ράφι του σουπερμάρκετ, θα δείτε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και τρόφιμα τα οποία αν και δεν διαφημίζονται ως διαιτητικά, έχουν τελικά λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά και ζάχαρη», προειδοποιεί η κ. Ράντκλιφ.

Ακόμη, οι ειδικοί δοκίμασαν και κάποια συμπληρώματα που πωλούνταν στα φαρμακεία και υπόσχονταν την απώλεια βάρους. Είδαν λοιπόν ότι αδυνατιστικά χάπια όπως π.χ. οι κάψουλες Body Perfect Fat Burner Capsules της εταιρείας Bio Synergy, σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν αυτούς που τα εμπιστεύτηκαν να επιτύχουν το στόχο τους.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η επέλαση των light
http://www.vita.gr/html/ent/068/ent.7068.asp

Αν τρώω LIGHT προϊόντα θα αδυνατίσω;
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.6113.asp

Προσοχή! Κενές θερμίδες! (Σας παχαίνουν χωρίς να το καταλάβετε)
http://www.vita.gr/html/ent/149/ent.1149.asp