Οι κορυφαίες επιθεωρήσεις «Science» και «Nature» μας ταξιδεύουν για ακόμη μια φορά στα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς.

Μέσα από έναν τεράστιο όγκο εντυπωσιακών επιστημονικών επιτευγμάτων οι συντάκτες του «Science», ανέβασαν στην πρώτη θέση της λίστας την τεχνική επαναπρογραμματισμού ενηλίκων κυττάρων, με στόχο να τα κάνουν να συμπεριφέρονται ως βλαστικά.

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης, όπως αναφέρει ο συντάκτης της επιθεώρησης κ. Ρόμπερτ Κούντζ, ήταν αρκετά εύκολη λόγω της τεράστιας χρησιμότητας που θα έχει μελλοντικά μια τέτοια εφαρμογή.

Βασιζόμενοι στην τεχνική του «πατέρα» της μεθόδου, κ. Σίνγια Γιαμανάκα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο να χρησιμοποιήσουν τα δερματικά κύτταρα μιας 82χρονης γυναίκας με νόσο των κινητικών νευρώνων, επαναπρογραμματίζοντάς τα σε βλαστικά κύτταρα.

Στη συνέχεια μετέτρεψαν τα δερματικά κύτταρα σε κύτταρα νωτιαίου μυελού, συλλέγοντας έτσι σημαντικά στοιχεία για τη νόσο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Μια εβδομάδα αργότερα, μια άλλη επιστημονική ομάδα δημιούργησε βλαστικά κύτταρα από ενήλικα κύτταρα ασθενών που έπασχαν από 10 διαφορετικές νόσους, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονταν η μυική δυστροφία, ο διαβήτης τύπου 1 και το σύνδρομο Down.

H μέθοδος του επαναπρογραμματισμού, όπως εκτιμούν οι συντάκτες του «Science», υπόσχεται την ανάπτυξη θεραπειών μέσω μιας σχεδόν αστείρευτης πηγής βλαστικών κυττάρων, χωρίς να απαιτεί την καταστροφή εμβρύων για τη λήψη τους.

Τα υπόλοιπα οκτώ επιτεύγματα της λίστας του «Science» αφορούν αρκετά πεδία της έρευνας: από τη γενετική του καρκίνου μέσω της ανακάλυψης νέων γονιδίων που συνδέονται με τη νόσο, μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την καλύτερη κατανόηση του «καλού λίπους» του οργανισμού, νέες τεχνικές για τη μέτρηση της μάζας του Σύμπαντος, μια νέα οικογένεια ημιαγωγών που μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό χωρίς αντίσταση, μια πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης των πρωτεϊνών εν δράσει, ένας καταλύτης που διαχωρίζει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο παρέχοντας έτσι ανανεώσιμη ενέργεια και έναν νέο τρόπο υπολογισμού της μάζας του πρωτονίου και του νετρονίου.

Από την άλλη, και η επιθεώρηση «Nature» θεωρεί κορυφαία επιτεύγματα τις εξελίξεις γύρω από τον επαναπρογραμματισμό των ενηλίκων κυττάρων, ενώ στη δική της διαδικτυακή λίστα συμπεριλαμβάνει ακόμη την πρώτη λειτουργία και στη συνέχεια την «κατάρρευση» του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN – ο οποίος αναμένεται να παραμείνει «αδρανής» τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2009 – τα νέα της «μόδας» της προσωπικής γενομικής κατά την οποία ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν τον προσωπικό τους γονιδιακό χάρτη, καθώς και την «προσγείωση» του ρομποτικού γεωλόγου Φοίνικα της NASA στον Άρη.

Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Mπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp

Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp