Οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν τα ίδια ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής, με εκείνες φυσιολογικού βάρους, τονίζει νέα σκοτσέζικη έρευνα.

Όπως γράφει άλλωστε το επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», ο λόγος για τον οποίο οι ενδιαφερόμενες θα έπρεπε να χάσουν βάρος είναι ο ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών όταν το σωματικό βάρος ξεπερνά κατά πολύ τα φυσιολογικά όρια.

Στην έρευνα, οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία συνολικά 1.700 γυναικών οι οποίες υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο εξωσωματικής θεραπείας μεταξύ του 1997 και του 2006, στο Αμπερντίν. Από αυτές το 28% ήταν υπέρβαρες, το 8% παχύσαρκες και το 5% είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) άνω του 35, γεγονός που τις κατέτασσε στις πολύ παχύσαρκες γυναίκες.

Όπως διαπίστωσαν το σωματικό βάρος των μητέρων δεν είχε κάποια σημαντική επίπτωση ως προς την επιτυχία ή το κόστος της εξωσωματικής. Είναι όμως γνωστό ότι οι αποβολές και άλλες επιπλοκές είναι πιο συχνές στις παχύσαρκες γυναίκες.

«Η έρευνα έδειξε ότι τελικά η ηλικία της γυναίκας ίσως αποτελεί πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι το σωματικό βάρος», αναφέρει η δρ. Άμπχα Μαχεσουάρι από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν. «Όλοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται για να χάσουν βάρος, ωστόσο η θεραπεία δεν θα πρέπει να απορρίπτεται αποκλειστικά λόγω σωματικού βάρους», εξηγεί.

Ωστόσο τονίζει ότι οι γυναίκες που έχουν ΔΜΣ άνω του 35 δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξωσωματική λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου επιπλοκών που αντιμετωπίζουν, έως ότου χάσουν κάποια από τα περιττά τους κιλά.

Διαβάστε ακόμα:
8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp

Νέες μέθοδοι και καλύτερα αποτελέσματα
http://www.vita.gr/html/ent/358/ent.1358.asp

Επικίνδυνη η μεγάλη περιφέρεια
http://www.vita.gr/html/ent/931/ent.7931.asp