Οι πνευματικές εμπειρίες αποτυπώνονται και αναδιαμορφώνουν τον εγκέφαλο, οδηγώντας στην ανιδιοτέλεια. Το συμπέρασμα αυτό ανήκει στους νευροψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Αναλύοντας στοιχεία ασθενών, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ανιδιοτέλεια έδειξε να μειώνει τη δραστηριότητα του δεξιού βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου (είναι ένας από τους τέσσερις λοβούς που διαθέτει ο εγκέφαλος μας και υπεύθυνος για τις αντιληπτικές μας ικανότητες).

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη όπου έλαβαν μέρος ασθενείς με εγκεφαλικό τραυματισμό ώστε να εντοπισθεί ο ακριβής συσχετισμός πνευματικότητας και εγκεφαλικών λειτουργιών. Μέσω της συγκεκριμένης σχέσης άλλωστε οι ειδικοί πιστεύουν ότι όσοι ασχολούνται με την υγεία, την ειρήνη ή τη θρησκεία, καταφέρνουν να διατηρούν την έλλειψη εγωισμού και την ανιδιοτέλειά τους, ώστε να βοηθούν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Η υπέρβαση του εγωισμού και των προσωπικών αναγκών αποτελεί τον πυρήνα αρκετών θρησκειών. Οι επιστήμονες μάλιστα βεβαιώνουν ότι ο διαλογισμός και η προσευχή είναι το κύριο όχημα για την επίτευξή της υπερβατικότητας, δηλαδή της κατάστασης εκείνης όπου το «εγώ» συρρικνώνεται και η ενότητα με τον Κόσμο γίνεται αισθητή.

«Ο εγκέφαλος λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο κατά τη διάρκεια πνευματικών εμπειριών», είτε πρόκειται για βουδιστές που διαλογίζονται, είτε για φραγκισκανούς μοναχούς, αναφέρει ο δρ. Μπρικ Τζόνστοουν. «Μελετώντας ανθρώπους με εγκεφαλικό τραυματισμό, είδαμε ότι όσοι ήταν τραυματισμένοι στο δεξιό βρεγματικό λοβό βίωναν μεγαλύτερη υπερβατικότητα από τους υπόλοιπους», εξηγεί ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Σε τι Θεό πιστεύετε;
http://www.vita.gr/html/ent/550/ent.4550.asp

Διαλογισμός, η ψυχανάλυση του μέλλοντος
http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.5948.asp