Τις νοητικές ικανότητες φαίνεται ότι βελτιώνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως έδειξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Άρθρουρ Κρέιμερ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια διάδρασης βελτιώνουν σημαντικά τις νοητικές διεργασίες οι οποίες φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου, είναι δηλαδή ιδιαίτερα κατάλληλα για παππούδες!

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 40 άτομα ηλικίας από 60 έως 70 ετών. Από τους μισούς ζητήθηκε να παίξουν το ηλεκτρονικό παιχνίδι ρόλων Rise of Nations, στο οποίο οι παίκτες έπρεπε να χτίσουν πόλεις, να διατηρήσουν τον στρατό τους και παράλληλα να επεκτείνουν τα εδάφη που βρίσκονταν υπό τη δικαιοδοσία τους.

Τόσο οι εθελοντές που έπαιξαν το παιχνίδι όσο και οι υπόλοιποι, υποβλήθηκαν σε ειδικά νοητικά τεστ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πείραμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν λοιπόν, ότι όσοι είχαν παίξει το παιχνίδι είχαν σαφώς βελτιωμένες ικανότητες ελέγχου, μπορούσαν π.χ. ευκολότερα να περάσουν από κάτι που έκαναν σε κάτι άλλο, ενώ τόσο η βραχυπρόθεσμη οπτική μνήμη όσο και η ικανότητα σκέψης εμφανίζονταν ενισχυμένη.

«Πρόκειται για την πρώτη έρευνα σε ενήλικους προχωρημένης ηλικίας, που δείχνει πόσο μεγάλη επίδραση μπορούν να έχουν τελικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στις γνωσιακές μας ικανότητες», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

«Όταν εκπαιδεύεις κάποιον να κάνει κάτι, αυτός τείνει να βελτιώνει και να τελειοποιεί την εργασία του, χωρίς όμως να βελτιώνει παράλληλα και άλλες ικανότητές του πέραν της συγκεκριμένης στην οποία έχει εκπαιδευτεί», εξηγεί ενθουσιασμένος ο κ. Κρέιμερ.

Όπως αναφέρει άλλωστε χαρακτηριστικά στο επιστημονικό έντυπο «Psychology & Ageing», τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν σε πνευματική φόρμα.

Διαβάστε ακόμα:
Video games: Μπαµπά, θα µου πάρεις τον «Πρίγκιπα της Περσίας»;
http://www.vita.gr/html/ent/022/ent.8022.asp

Fit-Video Games: Ψηφιακός γυμναστής για όλους!
http://www.vita.gr/html/ent/480/ent.7480.asp

Μη φοβού την τεχνολογία…
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.7450.asp