Η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών καθημερινά περιορίζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού κατά 33%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας οι οποίοι πραγματοποίησαν την έρευνα, τα φρούτα και τα λαχανικά φαίνεται ότι επιδρούν στα επίπεδα οιστρογόνων του οργανισμού των γυναικών που έχουν πολεμήσει τον καρκίνο και είχαν εμφανίσει εξάψεις μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

«Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου και έχουν εξάψεις έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν εμφανίσει εξάψεις», αναφέρει η δρ. Έλεν Γκολντ, μια από τις επικεφαλής της μελέτης.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology», η συγκεκριμένη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν είχαν εξάψεις μετά την αντικαρκινική θεραπεία στην οποία είχαν υποβληθεί, έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Ως γνωστόν τα οιστρογόνα σχετίζονται με τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου του μαστού. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επιπλέον κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η οποία θα ξεπερνά τις πέντε μερίδες την ημέρα, θα μπορούσε να περιορίσει τα επίπεδα των «ενόχων» οιστρογόνων στις γυναίκες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισής της.

Διαβάστε ακόμα:
Οι πολύχρωμοι εχθροί της γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/291/ent.7291.asp


Φρούτα και λαχανικά υπέρ των γυναικών
http://www.vita.gr/html/ent/789/ent.5789.asp


Για να γίνετε Ποπάυ, φάτε κι ένα πορτοκάλι
http://www.vita.gr/html/ent/831/ent.7831.asp