Την καινούργια χρονιά να τρώτε οπωσδήποτε ένα καλό πρωινό που θα εφοδιάζει τον εγκέφαλό σας με τα απαραίτητα «καύσιμα» για τη σωστή λειτουργία του.

Αυτό υποστηρίζουν αμερικανοί ειδικοί, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Το καλύτερο πρωινό είναι αυτό που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ από τα δημητριακά ολικής άλεσης) και μια ισχυρή δόση βιταμινών (π.χ. από ένα χυμό πορτοκάλι).

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Public Health Nutrition», η ποιότητα του πρωινού συνδέεται άμεσα με την καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου στους ενήλικες.

Παράλληλα, άλλη έρευνα που είχε ολοκληρωθεί το 2006 είχε δείξει ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως για παράδειγμα η βρώμη, συνδέεται με καλύτερη απόδοση των μαθητών στο σχολείο λόγω της σταθερής παροχής γλυκόζης στον εγκέφαλο. Άλλωστε ως γνωστόν, τα προϊόντα ολικής άλεσης εκτός από τη νοητική διαύγεια που χαρίζουν, προστατεύουν τον οργανισμό από την «κακή» χοληστερόλη διατηρώντας τα επίπεδά της χαμηλά.

Αντίθετα, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, τα παιδιά που δεν έτρωγαν συχνά πρωινό ή κατανάλωναν λιπαρά και σακχαρώδη προϊόντα έδειξαν να έχουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη αλλά και χαμηλές σχολικές επιδόσεις.

Αν και μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον ακριβή μηχανισμό, παρόλα αυτά εκτιμούν ότι ένα καλό πρωινό συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των παχυντικών και ανθυγιεινών σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε ακόμα:
Φάε καλά το πρωί, για να χάσεις κιλά!
http://www.vita.gr/html/ent/840/ent.6840.asp

Πρωινό για λεπτούς εφήβους
http://www.vita.gr/html/ent/407/ent.5407.asp

Φτιάξτε τα δικά σας δημητριακά πρωινού
http://www.vita.gr/html/ent/110/ent.2110.asp

4 +1 πρωινά και η ενέργεια που προσφέρουν
http://www.vita.gr/html/ent/758/ent.6758.asp