Τις μπαταρίες του εγκεφάλου μας «φορτίζει» η ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα συχνά μικρά γεύματα βοηθούν στη διατήρηση της σταθερής διοχέτευσης ενέργειας στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας μάλιστα, οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) παίζουν τον ρόλο-«κλειδί» τόσο στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αίσθησης της πείνας, όσο και στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν υπερβολικά χαμηλά δυσκολεύουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα όταν είναι υπερβολικά υψηλά, προκαλούν βλάβη στα κύτταρα του οργανισμού, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής κ. Μάικλ Γκριν από το Πανεπιστήμιο Άστον στη Βρετανία, η προτεινόμενη προσέγγιση που θα μπορούσε να εξισορροπήσει τα επίπεδα της γλυκόζης είναι η «μερίδα της Χρυσομαλλούσας», δηλαδή ούτε λίγο φαγητό, ούτε πολύ.

Σημαντικά για τη νοητική μας ευστροφία κρίνονται και τα λιπαρά που υπάρχουν στην διατροφή μας. Ως πιο «υγιεινά» θεωρούνται τα ακόρεστα λιπαρά, ενώ δεύτερα έρχονται τα κορεσμένα και τρίτα και χειρότερα τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές των fast food.

Η σημασία των λιπαρών οξέων, όπως π.χ. των ω-3, είναι επίσης τεράστια, καθώς σύμφωνα με έρευνες, προστατεύουν από την κατάθλιψη και άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, ενώ παράλληλα βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμα:
Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp

Το φαστ φουντ οδηγεί σε Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/060/ent.8060.asp

Ωμέγα-3 για τον εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.5608.asp

Χάστε κιλά, όχι τη μνήμη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/165/ent.8165.asp