Το γέλιο «ευφραίνει καρδίαν» και ταυτόχρονα ελαφρύνει το σώμα, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί. Όπως έδειξε νέα έρευνα, περίπου μία ώρα εγκάρδιου γέλιου ισοδυναμεί με περίπου 30 λεπτά γυμναστικής με βάρη.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, μπορούν να είναι θεαματικά. Μέσα σε διάστημα ενός έτους το συχνό γέλιο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια 5 ολόκληρων κιλών, χωρίς διατροφικούς περιορισμούς.

«Όταν ξεσπούμε σε γέλια είναι σαν να κάνουμε στον οργανισμό μας αεροβική άσκηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η νευροεπιστήμονας δρ. Χέλεν Πίλσερ.

«Αυτό κάνει την καρδιά μας να χτυπά γρηγορότερα, ενισχύοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος. Ο θώρακας και οι κοιλιακοί βάζουν τα δυνατά τους, ενώ τουλάχιστον 15 μύες του προσώπου συσπώνται και ¨γυμνάζουν¨ την επιδερμίδα, χαρίζοντάς της ακόμη μεγαλύτερη λάμψη», εξηγεί η ειδικός.

Από τη μελέτη της δρ. Πίλσερ προέκυψε ότι μία ώρα δυνατού γέλιου «καίει» περίπου 100 θερμίδες, οι οποίες μεταφράζονται σε μια μικρή σοκολάτα, ή ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια.

Επιπλέον, το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και την απελευθέρωση ενδορφινών στο αίμα, γεγονός που μας φτιάχνει τη διάθεση και μας κάνει λιγότερο αγχώδεις.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, μάλιστα, η δράση του γέλιου για την καρδιά είναι το ίδιο ευεργετική όσο εκείνη των λιπιδαιμικών φαρμάκων -που ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα-, επειδή τονώνει την κυκλοφορία του αίματος!

Διαβάστε ακόμα:
Μέρα χωρίς γέλιο, μέρα χαμένη
http://www.vita.gr/html/ent/064/ent.7064.asp

Έκανα για πρώτη φορά γελωτοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/100/ent.2100.asp

Mε ποια άσκηση θα χάσω περισσότερα κιλά;
http://www.vita.gr/html/ent/757/ent.6757.asp