Έναν πρωτοποριακό τρόπο πρόβλεψης των καρδιακών επεισοδίων ανακάλυψαν οι ειδικοί της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Lantheus Medical Imaging. Πρόκειται για μια μη επεμβατική τεχνική στην οποία ένα σκιαγραφικό υγρό (gadolinium chelate), με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να υποδείξει το ακριβές σημείο στις καρδιακές αρτηρίες όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Οι ερευνητές διοχέτευσαν δοκιμαστικά το νέο σκιαγραφικό υγρό στις αρτηρίες χοίρων με μια ένεση. Στη συνέχεια παρατήρησαν ότι η ουσία «κολλούσε» στην πρωτεΐνη ελαστίνη στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα αυτά να φωτίζονται κατά τη μαγνητική τομογραφία. «Εάν κάποιος έχει αναπτύξει αθηρωματική πλάκα τότε στη μαγνητική θα δούμε μια πιο φωτεινή και χοντρή περιοχή», εξηγεί ο δρ. Σάιμον Ρόμπινσον. Το σκιαγραφικό υγρό μετά από λίγη ώρα «ξεκολλά» από τα τοιχώματα των αρτηριών και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των νεφρών.

Οι ερευνητές κρίνουν ότι η ανάγκη για νέους τρόπους ανίχνευσης των αθηρωματικών πλακών, που είναι υπεύθυνες για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια κ.α., είναι τεράστια. Εάν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι δοκιμές σε ανθρώπους υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2010.

Διαβάστε ακόμα:
Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp

Τι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp

Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: