Με παραισθήσεις συνδέεται η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης που προέρχεται από καφέ, τσάι και ισοτονικά ποτά (energy drinks), εκτιμούν τώρα βρετανοί ειδικοί.

Η ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντέρχαμ, σε φοιτητές. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι όσοι από αυτούς έπιναν πάνω από επτά κούπες στιγμιαίου καφέ την ημέρα, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την παραίσθηση ότι ακούνε φωνές σε σχέση με όσους έκαναν λογική κατανάλωση καφεΐνης.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Personality and Individual Differences», οι επιπτώσεις της καφεΐνης που προέκυψαν από την έρευνα μπορεί να συνδέονται με το γεγονός ότι αυτή επιδεινώνει τις ψυχικές επιπτώσεις του στρες.

Αυτό όπως εξηγούν, συμβαίνει, γιατί όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται υπό πίεση απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη. Όταν κάποιος έχει πιει καφεΐνη και στη συνέχεια στρεσαριστεί, αυτομάτως το σώμα του απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης.

Αυτή η αύξηση των επιπέδων της συγκεκριμένης ορμόνης, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, συνδέεται με την τάση εμφάνισης παραισθήσεων.

Διαβάστε ακόμα:
Πρόβλημα γονιμότητας; Με μέτρο ο καφές
http://www.vita.gr/html/ent/014/ent.7014.asp

Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

H… τέχνη του εσπρέσο
http://www.vita.gr/html/ent/196/ent.6196.asp