Ένα βακτήριο, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στο στόμα, μπορεί να ευθύνεται για το 80% των πρόωρων τοκετών, ισχυρίζονται τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Η σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Microbiology» ανήκει σε ειδικούς των πανεπιστημίων Case Western Reserve και Γέιλ.

Η δρ. Γίπινγκ Χαν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι όταν ποντίκια μολύνονταν με το βακτήριο Bergeyella, αυξανόταν το ποσοστό των πρόωρων τοκετών τους.

Και σε ανθρώπους όμως παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ του συγκεκριμένου βακτηρίου και των πρόωρων τοκετών. Οι ειδικοί έλαβαν δείγμα αμνιακού υγρού από 46 εγκύους με αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών. Από αυτές οι 21 γέννησαν τελικώς πρόωρα – στην 32η εβδομάδα ή νωρίτερα. Στις 19 από αυτές εντοπίσθηκε το μέχρι πρότινος μη ανιχνεύσιμο βακτήριο!

Κανονικά το βακτήριο Bergeyella ζει στο στόμα. Ωστόσο μέσω μιας ανοιχτής πληγής, μπορεί εύκολα να εισβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψει μέχρι τη μήτρα. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση της μήτρας προκαλώντας πρόωρο τοκετό.

Σημαντικό «όπλο» κατά του βακτηρίου του πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί το συχνό βούρτσισμα των δοντιών για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.

Διαβάστε ακόμα:
4742 μικρόβια στα χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/881/ent.7881.asp


Περιοδοντίτιδα: Πώς δεν θά χάσετε τα δόντια σας
http://www.vita.gr/html/ent/639/ent.6639.asp


Tα σημάδια του πρόωρου τοκετού
http://www.vita.gr/html/ent/438/ent.1438.asp