Η χρήση της ειδικής λίστας, όπου αναγράφονται οι προϋποθέσεις που οφείλουν να πληρούνται στα χειρουργεία, περιορίζει τους θανάτους κατά 40% και τις επιπλοκές που προκύπτουν μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις στο 1/3, εκτιμούν τώρα οι ειδικοί της Βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Ασθενών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 8 πόλεις του κόσμου (Σιάτλ, Τορόντο, Λονδίνο, Όκλαντ, Αμάν, Νέο Δελχί, Μανίλα, Ιφακάρα της Τανζανίας), προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ποιοτική διαφορά που επιφέρει η χρήση της λίστας.

Συνολικά οι ειδικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία από 7.688 ασθενείς, 3.733 από τους οποίους είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πριν από την εφαρμογή του μέτρου, ενώ στην περίπτωση των υπόλοιπων 3.955 η λίστα είχε συμπληρωθεί όπως έπρεπε.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τη δεύτερη ομάδα, τα ποσοστά των σοβαρών επιπλοκών μειώνονταν στο 7% συγκριτικά με το 11% της πρώτης ομάδας και εκείνα των θανάτων περιορίζονταν από το 1,5% στο 0,8%.

«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», σχολιάζει ο ερευνητής δρ. Ατούλ Γκαγουάντε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις όσον αφορά τη συνεργασία της ομάδας εργασίας αλλά και τις πρακτικές ασφάλειας μέσα στο χειρουργείο».

Όπως τέλος καταλήγει ο ειδικός: «Η χρήση της λίστας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα μπορούσε να μειώσει θεαματικά τους θανάτους και τις επιπλοκές υγείας».

Διαβάστε ακόμα:
«Φοβάμαι τη νάρκωση…»
http://www.vita.gr/html/ent/341/ent.1341.asp

Πιο φρέσκο αίμα, λιγότεροι εγχειρητικοί κίνδυνοι
http://www.vita.gr/html/ent/587/ent.5587.asp

Aναισθησία: Eνώ εσύ κοιμόσουν…
http://www.vita.gr/html/ent/580/ent.6580.asp