Όσοι διαθέτουν σκύλους βιώνουν την ίδια συναισθηματική εμπειρία με όσους αποκτούν παιδιά! Στην πραγματικότητα βιώνουν μια «έκρηξη» στην έκκριση μιας ορμόνης που συνδέεται με τη φροντίδα των παιδιών.

Πρόκειται για την ορμόνη «οξυτοκίνη», γνωστή και ως «κοινωνική» ορμόνη ή ορμόνη του «δεσμού», η οποία εκκρίνεται κυρίως όταν αναπτύσσουμε φιλίες, ερωτικές σχέσεις ή φροντίζουμε ένα μωρό.

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου Αζούμπα στην Ιαπωνία η ίδια ακριβώς ορμόνη εκκρίνεται όταν οι ιδιοκτήτες σκύλων παίζουν με τα αγαπημένα τους τετράποδα.

Στην πρωτότυπη έρευνα έλαβαν μέρος 55 ιδιοκτήτες σκύλων, από τους οποίους ζητήθηκε να δώσουν δείγμα ούρων και στη συνέχεια να παίξουν με το κατοικίδιό τους. Στο τέλος, οι ερευνητές έλαβαν εκ νέου δείγμα ούρων ώστε να συγκρίνουν τα επίπεδα οξυτοκίνης πριν και μετά το παιχνίδι.

Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι οι ιδιοκτήτες, που είχαν οπτική επαφή με το ζώο τους για περίπου 2,5 λεπτά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, συγκέντρωναν κατά 20% περισσότερη οξυτοκίνη από τους υπόλοιπους. Αντίθετα, εκείνοι που απέφευγαν να κοιτάζουν το σκύλο τους στα μάτια παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα της ορμόνης.

Επιπλέον, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσοι διατηρούσαν οπτική επαφή έκριναν την σχέση τους με το κατοικίδιό τους ως πιο ικανοποιητική σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής της έρευνας δρ. Μίχο Ναγκασάγουα και δρ. Τακεφούμι Κικουσούι, μέσα από τις σελίδες της επιστημονικής επιθεώρησης «Hormones and Behaviour», η αύξηση των επιπέδων της οξυτοκίνης θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επαφή με τα ζώα βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης!

Διαβάστε ακόμα:
Η μητρότητα ρίχνει την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.8013.asp

Tι είδους γονείς είστε;
http://www.vita.gr/html/ent/348/ent.3348.asp

Τα σκυλιά διώχνουν τις αλλεργίες
http://www.vita.gr/html/ent/932/ent.5932.asp