Η επίσημη δοκιμή μιας πρωτοποριακής θεραπείας βλαστικών κυττάρων για ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2009 στη Γλασκόβη.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη μέθοδο, γιατί χρησιμοποιεί εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα (που προέρχονται από έμβρυα αμβλώσεων) τα οποία εγχέονται στον εγκέφαλο του ασθενούς. Σύμφωνα με τους επινοητές της, κάτι τέτοιο μπορεί να ανανεώσει περιοχές που έχουν πληγεί από το εγκεφαλικό, να βελτιώσει τις κινήσεις των ασθενών, αλλά και να τονώσει τις νοητικές τους ικανότητες.

Η πολλά υποσχόμενη δοκιμή της νέας θεραπείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Νευρολογικών επιστημών του νοσοκομείου «Southern General» στη Γλασκόβη, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την τεχνική σε τέσσερις ομάδες τριών ασθενών η καθεμία, η οποία θα ξεκινήσει με την χορήγηση αρχικά δύο εκατομμυρίων βλαστικών κυττάρων, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στην πορεία στα 20 εκατομμύρια.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία ReNeuron με έδρα το Σάρει, η οποία το 2006 είχε υποβάλλει έγκριση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το ξεκίνημα ερευνών στις ΗΠΑ. To αίτημα όμως απερρίφθη. Έτσι οι ειδικοί της εταιρείας στράφηκαν προς τη Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), η οποία και ενέκρινε την ασφάλεια της εφαρμογής της θεραπείας σε ασθενείς.

«Εάν κάτι τέτοιο λειτουργήσει στους ανθρώπους όπως λειτούργησε σε ζώα, τότε θα μπορούσε να επιτρέψει την αναδημιουργία νευρικών κυττάρων ή την ανανέωση υπαρκτών κυττάρων, οδηγώντας έτσι στην ανάκτηση λειτουργιών που αλλιώς οι ασθενείς δεν θα μπορούσαν να επανακτήσουν», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Κιθ Μούιρ.

Από την άλλη, έντονες φαίνεται να είναι οι αντιδράσεις αρκετών οργανώσεων κατά των αμβλώσεων οι οποίες θεωρούν –αν μη τι άλλο- αντιδεοντολογική τη χρήση των βλαστικών κυττάρων των εμβρύων από αμβλώσεις στην επιστημονική έρευνα.

Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Mπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp

Ginkgo biloba κατά εγκεφαλικού
http://www.vita.gr/html/ent/531/ent.7531.asp

Μουσική για εγκεφαλικά
http://www.vita.gr/html/ent/909/ent.4909.asp


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: