Ξέρουμε ότι είναι αδύνατο ημερολογιακά να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Η διαδικασία της γήρανσης είναι αναπόφευκτη, αλλά μπορούμε να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου. Δεν μπορούμε να επέμβουμε στους βιολογικούς παράγοντες, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους περιβαλλοντικούς, εξαρτόμαστε από τους κληρονομικούς, μπορούμε όμως με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας να τους επηρεάσουμε. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η επιστήμη της κοσμετολογίας διαθέτει τα μέσα να μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφες, πιο λαμπερές, πιο νέες, χωρίς απαραίτητα να καταφύγουμε στις αισθητικές επεμβάσεις. Από συστήματα απολέπισης και δερμοαπόξεσης, που εύκολα μπορούμε να εφαρμόσουμε στο σπίτι, έως συσφιγκτικές κρέμες και αναζωογονητικούς ορούς με δραστικά συστατικά και ενισχυμένους παράγοντες που δρουν κατά των ρυτίδων και της χαλάρωσης και βελτιώνουν τη χροιά του δέρματος. Τώρα ήρθε o «χρόνος» να ξανακερδίσετε το χρόνο!




Από όλα τα μέρη του σώματός μας, το πρόσωπο είναι το πρώτο που σκεφτόμαστε όταν η λέξη αντιγήρανση αρχίζει να μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Λεπτές γραμμές ή πιο έντονες ρυτίδες, θαμπή επιδερμίδα, ξηρότητα είναι μηνύματα ότι στην επιδερμίδα του προσώπου έχει αρχίσει να αποτυπώνεται το πέρασμα του χρόνου. Κύρια αιτία είναι η μείωση του αριθμού των ινοβλαστών που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο, βασικά συστατικά για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγείας του δέρματός μας. Τα κύτταρα της επιδερμίδας χάνουν σταδιακά την ικανότητα να συγκρατούν νερό. Η έλλειψη ενυδάτωσης, που γίνεται εντονότερη μετά τα σαράντα, παρατηρείται ακόμη και στους λιπαρούς τύπους δέρματος. Σημαντική, όμως, είναι και η καταστροφή που επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες (ένα φυσικό αποτέλεσμα της οξείδωσης του οργανισμού), οι οποίες φθείρουν τη δομή του δέρματος. Σε όλους αυτούς τους παράγοντες μπορούμε να αντισταθούμε. Πώς; Προστατεύοντας το δέρμα από εξωτερικές και εσωτε­ρικές επιθέσεις με αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε, τονώνοντας τη διαδικασία της φυσικής του ανανέωσης, διατηρώντας την υγρασία του και ενισχύοντάς το με θρεπτικά συστατικά.





Ο καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας και η προστασία από τον ήλιο είναι δύο ­βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε ακόμη κι αν είμαστε σε νεαρή ηλικία και δεν μας απασχολεί το θέμα των ρυτίδων και της χαλάρωσης.








Όπως με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο λεπτό το δέρμα του προσώπου, το ίδιο συμβαίνει και με τα χείλη εξαιτίας της μείωσης των επιπέδων του κολλαγόνου, της ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε λεπτές κάθετες γραμμές να εγκαθίστανται στο άνω μέρος των χειλιών και ρυτίδες να σχηματίζονται γύρω από το στόμα. Οι συνεχείς κινήσεις που κάνουν αναπόφευκτα οι μύες όταν γελάμε, μιλάμε ή φωνάζουμε είναι ο λόγος για αυτή την εικόνα, που επιδεινώνεται με το κάπνισμα. Αν προσθέσουμε και την ξηρότητα που προκαλείται από τη συνεχή έκθεση στον αέρα και στον ήλιο, τότε τα χείλη μας χρειάζονται συνεχή φροντίδα και προστασία. Για τη φροντίδα των χειλιών απαιτούνται προϊόντα που προσφέρουν ενυδάτωση και παρέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά. Ενισχύοντας τη σύνθεση κολλαγόνου, θα αναδομήσουν το δερματικό ιστό, θα βελτιώσουν την εμφάνιση των χειλιών και θα τα προστατεύσουν από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις.





Αν τα χείλη σας είναι σκασμένα, θα φαίνονται πιο λεπτά και με περισσότερες ρυτίδες. Για να απομακρύνετε τα «πετσάκια», κάνετε ελαφριά απολέπιση με μια καθαρή οδοντόβουρτσα και θυμηθείτε να τα ενυδατώνετε συχνά με ένα lip-balm.








Έχετε προσέξει ότι τα σημάδια της ηλικίας φαίνονται πρώτα γύρω από τα μάτια μας; Αυτό οφείλεται στο ότι το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών, καθώς είναι πιο λεπτό από την υπόλοιπη επιδερμίδα, χάνει πιο γρήγορα την ελαστικότητά του. Έπειτα, λόγω της συχνής σύσπασης των μυών, δημιουργούνται πιο νωρίς ρυτίδες, οι οποίες γίνονται πιο εμφανείς με το χρόνο λόγω της απουσίας σμηγματογόνων αδένων σε αυτή την περιοχή του προσώπου. Αν προσθέσετε την κούραση, το στρες, τις λίγες ώρες ύπνου, τις ώρες που περνάτε δουλεύοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τους περιβαλλοντικούς ρύπους και τους κληρονομικούς παράγοντες, τα μάτια επιβαρύνονται με μαύρους κύκλους, πρηξίματα και σακούλες. Για να λειάνετε τις ρυτίδες, να βελτιώσετε την όψη του δέρματος και να ξαναδώσετε ζωντάνια στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σας, πρέπει να τους προσφέρετε ανάλογη αντιγηραντική περιποίηση με εκείνη που χαρίζετε συνολικά στο πρόσωπό σας, αλλά εν προκειμένω χρησιμοποιώντας ειδι­κά προϊόντα που έχουν περάσει από εξειδικευμένα τεστ, για να ­αποφύγε­τε τυχόν ερεθισμούς. Είναι βασικό, όμως, να φανείτε συνεπής στην περιποίηση αυτής της ευαίσθητης περιοχής της επιδερμίδας σας χρησιμοποιώντας τα προϊόντα φροντίδας καθημερινά.





Μεγάλης σημασίας στην εφαρμογή της κρέμας ματιών είναι ο τρόπος που τη βάζετε, για να μην προκαλέσετε ζημιά στην ευαίσθητη επιδερμίδα. Την απλώνετε σε όλη την περιοχή χωρίς τρίψιμο, αλλά με ελαφρά χτυπηματάκια σε όλη την περιοχή έως τα φρύδια.