Ο χειμώνας είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την επιδερμίδα. Το… χαμηλό βαρομετρικό επιβάλλει την πρόληψη, αλλά και την επανόρθωση από τις φθορές που προκαλούνται όχι μόνο από την έκθεση στο κρύο, αλλά και από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας (π.χ. η μετάβαση από ζεστούς εσωτερικούς χώρους έξω στο κρύο και το αντίστροφο). Ακολουθώντας, όμως, τις συμβουλές μας, όλα θα είναι υπό έλεγχο!




Η χαμηλή θερμοκρασία, ο κρύος αέρας, αλλά και η ζέστη που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους, είναι επιβλαβή για την υγεία, αλλά και την ομορφιά της επιδερμίδας. Ειδικά αν είναι ξηρή ή ευαίσθητη, νιώθεις αμέσως τη διαφορά. Παρατηρείς έντονη ξηρότητα, τραβήγματα, ακόμη και ξεφλούδισμα σε μερικά σημεία του προσώπου και του σώματος. Το πρώτο… θύμα, βέβαια, είναι τα χείλη, γιατί διαθέτουν ελάχιστη φυσική προστασία. Έτσι, μπορεί να εμφανίσουν ξηρότητα, αίσθηση τραβήγματος, ή και σκασίματα και πληγές. Τι ευθύνεται, όμως, για αυτή την «ακραία» συμπεριφορά της επιδερμίδας;

. Πρόκειται για το ανώτερο τμήμα της επιδερμίδας, που κύριος σκοπός του είναι να την προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις (όπως είναι τώρα το κρύο) και να λειτουργεί ως φράγμα για την υγρασία που βρίσκεται μέσα σε αυτήν.

. Το σμήγμα που παράγουν λειτουργεί και αυτό προστατευτικά για την επιδερμίδα.




Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στην ξηρή και την αφυδα­τωμένη επιδερμίδα είναι ότι η πρώτη στερείται λιπιδίων (φυσικά λιπαρά σωματίδια που βρίσκονται ανάμεσα στα κύτταρα και σχηματίζουν στιβάδες που συγκρατούν το νερό) και η δεύτερη έχει έλλειψη νερού σε βάθος. Βέβαια, συνήθως η ξηρή επιδερμίδα είναι και αφυδατωμένη, αφού λόγω έλλειψης λιπιδίων είναι εύκολο να χάσει και το νερό της. Η λιπαρή επιδερμίδα, από την άλλη, μπορεί επίσης κάποια στιγμή να παρουσιάσει αφυδάτωση για διάφορους λόγους, όπως είναι η χρήση ισχυρών ή ακατάλληλων καθα­ριστικών προϊόντων, το κρύο και η ξηρότητα του αέρα, καθώς και η ελλιπής ενυδάτωση και κατανάλωση νερού.


Άπλωσε την ενυδατική κρέµα αµέσως µετά το ντους ή το µπάνιο, όσο η επιδερµίδα σου είναι ακόµη ζεστή. Να επιµένεις αρκετά σε κάθε σηµείο του σώµατός σου, κάνοντας ελαφρύ µασάζ µε κυκλικές κινήσεις.


Κοκκινίζει η µύτη σου από το κρύο; Άπλωσε ένα λεπτό στρώµα βαζελίνης πριν βγεις έξω. Θα λειτουργήσει προστατευτικά και θα αποφύγεις κοκκίνισµα και ξεφλούδισµα.





Για να προλάβεις την… καταστροφή, ακολούθησε τις συμβουλές μας, και κάνε απλές καθημερινές κινήσεις που θα ανακουφίσουν την επιδερμίδα σου και θα τη θωρακίσουν στο κρύο.

Μη χρησιμοποιείς πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό νερό για τον καθαρισμό του προσώπου και του σώματός σου• και τα δύο ξηραίνουν εξίσου την επιδερμίδα.

Ξέχασε τα ισχυρά καθαριστικά προϊόντα για το πρόσωπό σου (συμβάλλουν στην καταστροφή του υδρολιπιδικού φιλμ). Διάλεξε ήπια καθαριστικά προϊόντα, κατά προτίμηση με κρεμώδη υφή, αν έχεις ξηρή ή κανονική επιδερμίδα. Ιδανικά, επίσης, για αυτή την εποχή είναι τα καθαριστικά για ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς δεν περιέχουν σαπούνι, άρωμα ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Μην ξεχνιέσαι κάτω από το ντους. Περιορίσου στα 10-15 λεπτά και χρησιμοποίησε αφρόλουτρο με ενυδατικά συστατικά ή έλαια. Αν προτιμάς ένα απολαυστικό μπάνιο, ρίξε λίγο παιδικό λαδάκι ή έλαιο στο νερό της μπανιέρας.

Περιόρισε την απολέπιση σε μία φορά την εβδομάδα και εφάρμοζε πάντα μετά μάσκες ενυδάτωσης.

Ένταξε την ενυδάτωση σε πρόσωπο και σώμα στην καθημερινή σου ρουτίνα, με ενυδατικές κρέμες, body butter, λαδάκια ή ενυδατικά serum. Ακόμη κι αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, ένα προϊόν σε λεπτόρρευστη υφή είναι κατάλληλο για εσένα.

Καλό είναι να έχεις πάντα ένα ενυδατικό balm στην τσάντα σου και να το φοράς συχνά μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Αν επιλέξεις προϊόν σε βαζάκι, φρόντισε τα χέρια σου να είναι καθαρά κάθε φορά που το απλώνεις.

Μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό! Ο οργανισμός χρειάζεται ενυδάτωση και εκ των έσω.



Μην ξεχνάς να περιποιείσαι τα πέλµατά σου. Άπλωσε µια γενναία στρώση από ενυδατική κρέµα λίγο πριν κοιµηθείς και φόρεσε ένα ζευγάρι µάλλινες κάλτσες, αν µπορείς, για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η θερµότητα θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα πόδια σου.




Μαλλιά ξηρά, αφυδατωμένα, φριζαρισμένα και με έλλειψη όγκου. Μια ακόμη δυσάρεστη συνέπεια του κρύου και της υγρασίας, καθώς επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής (την αιμάτωση στη ρίζα και την παραγωγή σμήγματος) και, κατά συνέπεια, όλο το μήκος της τρίχας. Επιπλέον, ο κρύος αέρας ανοίγει τα λέπια της τρίχας, με ­αποτέλεσμα τα μαλλιά να είναι ακόμη πιο ευάλωτα στην ξηρότητα και την αφυδάτωση. Φρόντισε, λοιπόν:

Να χρησιμοποιείς πάντα ενυδατικά σαμπουάν και conditioner, ύστερα από κάθε λούσιμο, και μια μάσκα που να απαλύνει και να «τιθασεύει» την τρίχα 1-2 φορές την εβδομάδα.

Να αποφεύγεις το πιστολάκι και τα θερμαντικά εργαλεία, όπως το ψαλίδι. Αν, ωστόσο, τα χρησιμοποιείς, άπλωσε στα μαλλιά σου ένα προστατευτικό serum ή κρέμα. Σου συνιστούμε τη νέα σειρά Heat Styling από τη Redken, που θα βρεις στα κομμωτήρια.

Να πιάνεις τα μαλλιά σου όποτε είναι δυνατό, για να μην τα «χτυπά» ο αέρας, ή να τα βάζεις όλα μέσα σε ένα πλεκτό σκουφάκι, για να τα προστατεύεις.


Ταξίδι στα χιόνια

Λατρεύεις το σκι ή τις χειµωνιάτικες αποδράσεις; Μια εκδροµή στο βουνό είναι σίγουρα µια αναζωογονητική εµπειρία, που όµως επιφυλάσσει µια µικρή παγίδα (και δεν εννοούµε τις τούµπες στα χιόνια!). Ο κίνδυνος από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παραµονεύει και στο βουνό. H προστασία, λοιπόν, µε αντι-ηλιακό που θα έχει υψηλό δείκτη SPF είναι απολύτως απαραίτητη.