Οι γυναίκες βλέπουν συχνότερα εφιάλτες από ό,τι οι άνδρες, εκτιμούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ.

Όπως διαπίστωσαν μελετώντας για περίπου 5 χρόνια 193 φοιτητές και φοιτήτριες, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται συχνότερα από άσχημα όνειρα, γιατί αδυνατούν να «κλείσουν το διακόπτη» των συναισθημάτων τους πριν κοιμηθούν.

Καταγράφοντας το ιστορικό των πιο πρόσφατων ονείρων των εθελοντών, οι ερευνητές είδαν ότι ενώ μόλις το 19% των ανδρών είχαν δηλώσει ότι είχαν δει εφιάλτη, το ποσοστό για τις γυναίκες σκαρφάλωνε στο 34%.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας και λέκτορα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, κ. Τζένιφερ Πάρκερ, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναλύει τις διαφορές μεταξύ των ονείρων των δύο φύλων.

«Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η συχνότητα των δυσάρεστων ονείρων στους άνδρες διαφέρει από εκείνη στις γυναίκες – οι γυναίκες βλέπουν περισσότερους και πιο έντονους εφιάλτες», αναφέρει η ειδικός.

Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες βλέπουν συχνότερα εφιάλτες, όπως εξηγεί κ. Πάρκερ, οφείλεται στο γεγονός ότι μεταφέρουν τα άγχη και τους καθημερινούς προβληματισμούς τους στα όνειρά τους. Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι οι γυναίκες κουβαλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (στο ξύπνιο τους) στα όνειρά τους περισσότερο από ό,τι οι άνδρες και εμφανίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να τα “σβήνουν”». Και προσθέτει: «Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ άνδρες και γυναίκες βιώνουν τα ίδια συναισθήματα όσον αφορά το περιεχόμενο των ονείρων, οι γυναίκες τα βιώνουν πιο έντονα».

Οι ερευνητές είδαν ότι οι εφιάλτες των γυναικών διακατέχονταν συχνά από δυστυχία, αρνητισμό και αποτυχίες.

Σε παλαιότερη έρευνα, οι ειδικοί είχαν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες ονειρεύονταν συχνά εσωτερικούς χώρους, τα μέλη της οικογένειάς τους και ότι βίωναν αρνητικά συναισθήματα, ενώ οι άνδρες έβλεπαν πιο επιθετικά όνειρα.

Τα αμαρτωλά όνειρα των ανδρών αντίθετα αφορούσαν τις περισσότερες φορές το σεξ, με έντονες σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου, σε αντίθεση με τις γυναίκες που περιορίζονταν σε φιλιά και ερωτικές φαντασιώσεις.
Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp

Γυναικείο «προνόμιο» οι εφιάλτες
http://www.vita.gr/html/ent/344/ent.7344.asp

Γυναίκες και ύπνος
http://www.vita.gr/html/ent/540/ent.5540.asp