Ξεχάστε τις εξαντλητικές δίαιτες αποτοξίνωσης και σταματήστε να χτυπιέστε στο γυμναστήριο. Αν θέλετε να αδυνατίσετε, απλά χαλαρώστε!

Αυτό προτείνουν τώρα οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι μέσα από την ανατρεπτική τους έρευνα παρατήρησαν ότι τελικά η αίσθηση της χαλάρωσης βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν κιλά και να διατηρήσουν το νέο τους βάρος.

Η διετής μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 225 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες από τις οποίες ζητήθηκε να ακολουθήσουν διάφορες δραστηριότητες, ώστε να καταφέρουν να αποβάλουν το στρες.

Το 1/3 αυτών συμμετείχε σε «τεχνικές χαλάρωσης για το σώμα και το πνεύμα», όπως αυτές που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ή της γιόγκα. Σε αυτό το πλαίσιο οι συμμετέχουσες εξασκήθηκαν σε τεχνικές αναπνοής, ενώ τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν νοερά θετικές εικόνες, π.χ. να φανταστούν τι πραγματικά θα ήθελαν να συμβεί στο μέλλον.

Η δεύτερη ομάδα, επικεντρώθηκε κυρίως στη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, ενώ η τρίτη δεν ακολουθούσε κανένα πρόγραμμα παρά μόνο λάμβανε πληροφορίες για τη διατροφή ταχυδρομικώς.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Preventive Medicine», όπου και δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εθελόντριες που ανήκαν στην πρώτη ομάδα αισθάνονταν -και ήταν- πραγματικά πιο ευδιάθετες και υγιείς σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μέχρι το τέλος της έρευνας οι γυναίκες που εφάρμοζαν τεχνικές χαλάρωσης είχαν καταφέρει να «διώξουν» από πάνω τους τα περιττά τους κιλά. Μάλιστα, όσες συμμετείχαν στο εντατικό πρόγραμμα χαλάρωσης είχαν χάσει περίπου 2,5 κιλά χωρίς να αλλάξουν ιδιαίτερα τις διατροφικές τους συνήθειες.

«Μαθαίνοντας να εφαρμόζουν τεχνικές χαλάρωσης ως μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής των καθημερινών συνηθειών, οι γυναίκες έχουν στα χέρια τους αποτελεσματικά εργαλεία για τη διαχείριση του στρες και των έντονων συναισθημάτων, χωρίς να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Κάρολαϊν Χόργουορθ.

Από την άλλη μεριά, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσες από τις συμμετέχουσες ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένες στην απώλεια βάρους, αυτές ήταν και οι πρώτες που συνήθως έχαναν γρήγορα το ενδιαφέρον τους και τα παρατούσαν.

Ο λόγος για τον οποίο το στρες δρα ανασταλτικά στο αδυνάτισμα, όπως εξηγούν, οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο συναίσθημα ενισχύει την επιθυμία για γρήγορα αποτελέσματα -ακόμη και με τη βοήθεια χειρουργού– ενώ εκτοξεύει στα ύψη την ανάγκη κατανάλωσης λιπαρών τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας.

Διαβάστε ακόμα:
Αδυνάτισμα. Oι εναλλακτικοί «βοηθοί» σας
http://www.vita.gr/html/ent/685/ent.4685.asp

Eμένα ποιός θα με βοηθήσει να αδυνατίσω;
http://www.vita.gr/html/ent/051/ent.1051.asp

Mήπως έχετε υπερβολικό άγχος;
http://www.vita.gr/html/ent/168/ent.3168.asp