Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού που φτάνει ακόμη και το 80% αντιμετωπίζουν οι έγκυοι που πίνουν αλκοόλ στις αρχές τις κύησης ακόμη και αν στη συνέχεια «το κόψουν» τελείως, προειδοποιούν τώρα αυστραλοί επιστήμονες.

Η ανησυχητική μελέτη έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, όπου οι ειδικοί μελέτησαν στοιχεία για 4.719 γυναίκες οι οποίες γέννησαν την περίοδο 1995-1997.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι έγκυοι που πίνουν περισσότερα από 1-2 ποτήρια αλκοολούχων ποτών τη φορά, και περισσότερα από 6 την εβδομάδα, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ακόμη και εάν σταματήσουν να πίνουν πριν από το δεύτερο τρίμηνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Κόλιν Ο’Λίρι.

«Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος για τις εγκύους που έπιναν πολύ, συνέχεια ή περιστασιακά, δηλαδή περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα ή περισσότερο από 5 τη φορά», επισημαίνει ο ερευνητής.

Βάσει των ευρημάτων, περίπου το 11% των πρόωρων τοκετών μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ που είχε κάνει η μητέρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε ακόμα:
Εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp

Τα σημάδια του πρόωρου τοκετού
http://www.vita.gr/html/ent/438/ent.1438.asp

Είμαστε αυτό που έτρωγε η μαμά μας!
http://www.vita.gr/html/ent/951/ent.6951.asp

Αλκοόλ με μέτρο για έξυπνα μωρά
http://www.vita.gr/html/ent/856/ent.7856.asp