Δραματικές επιπτώσεις στο μέσο προσδόκιμο ζωής φαίνεται ότι έχει η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη με επικεφαλής τον επιδημιολόγο κ. Άρντεν Πόουπ από το Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα, έδειξε ότι μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα που έγιναν σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ κατά τα τελευταία 20 χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρή παράταση (21 εβδομάδες) του μέσου όρου ζωής των κατοίκων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ο καθαρός αέρας φαίνεται ότι χαρίζει έως και 3 επιπλέον χρόνια.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine», οι ειδικοί συγκέντρωσαν τα οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία 51 περιοχών των ΗΠΑ, και μελέτησαν τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων σε σχέση με τη μείωση των ρύπων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από αυτοκίνητα, πετρελαιοκίνητες μηχανές, εργοστάσια χάλυβα και εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι σε περιοχές όπου τα μικροσκοπικά ρυπογόνα σωματίδια εμφάνισαν μείωση κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, το προσδόκιμο ζωής αυξάνονταν κατά 31 εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, στο Άκρον, στο Οχάιο και στη Φιλαδέλφεια οι ειδικοί κατέγραψαν πτώση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η πτώση, τόσο περισσότερο ζούσαν οι κάτοικοι.

Στο Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη και στο Πίτσμπεργκ τα μικροσωματίδια εμφάνιζαν πτώση της τάξεως των 13-14 μικρογραμμαρίων. Οι ερευνητές είδαν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές το προσδόκιμο των κατοίκων αυξάνονταν κατά 43 μήνες.

Σύμφωνα εξάλλου και με πρόσφατη έρευνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 1,4% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται σε ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαβάστε ακόμα:
«Ανοίξτε» τους πνεύμονές σας στην ανοιξη!
http://www.vita.gr/html/ent/348/ent.2348.asp

6 φυσικοί τρόποι για να «καθαρίσετε» τον αέρα του σπιτιού σας
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.2021.asp

«12 χρόνια μικρότεροι αν γυμνάζεστε!»
http://www.vita.gr/html/ent/756/ent.5756.asp