Καιρός να ξεχάσουμε τις δίαιτες και να «χαλαρώσουμε» το πρόγραμμά μας στο γυμναστήριο; Ίσως, αν αληθεύει η άποψη των επιστημόνων του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Κέντρου «Pennington» στη Λουϊζιάνα των Η.Π.Α. ότι μπορούμε να «κολλήσουμε» κιλά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να «κολλήσουμε» ένα κοινό κρυολόγημα!

Ο καθηγητής Nikhil Dhurandhar, που ηγείται της έρευνας, διαβεβαίωσε τους τηλεθεατές εκπομπής του BBC 2 ότι είναι πραγματικότητα!
Το 1/3 των παχύσαρκων ανθρώπων φέρει ένα εξαιρετικά μεταδοτικό αδενοϊό, όταν μόλις το 11% των μη παχύσαρκων είναι φορέας του. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα με το βήχα και τη χειραψία. Επιτίθεται στους ιστούς και κάνει τα λιπώδη κύτταρα να πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα αυξάνοντας το σωματικό βάρος.

Ο καθηγητής μάς πληροφορεί ότι ο ιός «πηγαίνει σε διάφορα όργανα και ιστούς, όπως το συκώτι, τα νεφρά, τον εγκέφαλο και το λιπώδη ιστό. Όταν πηγαίνει στο λιπώδη ιστό πολλαπλασιάζεται, κάνει περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του και, στην πορεία, αυξάνει τον αριθμό των νέων λιπωδών κυττάρων, γεγονός που εξηγεί γιατί… οι άνθρωποι, που προσβάλλονται από τον ιό, παχαίνουν.»
Η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες, αρκετό καιρό μετά το ξεπέρασμα του βήχα ή του κρυολογήματος!

Ωστόσο, πλήθος σχολιαστών εντός της επιστημονικής κοινότητας αντιμετωπίζει με το δέοντα σκεπτικισμό τα ευρήματα των αμερικανών ερευνητών ξεκινώντας από μερικές απλές διαπιστώσεις: π.χ. δεν υπάρχει άλλη πιο «σίγουρη» αιτία για την παχυσαρκία από το γεγονός ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο τείνουμε να λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από εκείνες που δαπανούμε…

Από την άλλη ο ίδιος ο Nikhil Dhurandhar αναγνωρίζει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακριβώς «επιδημιολογικά» την παχυσαρκία. Όπως μας λέει «δεν έχει κανένα νόημα να αποφεύγουμε τους παχύσαρκους ανθρώπους από το φόβο μην κολλήσουμε».

Διαβάστε ακόμα:
Το γονίδιο που μας παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/295/ent.8295.asp

Φάκελος: Όσα θέλετε να ξέρετε για τις επεµβάσεις παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/817/ent.7817.asp

Η μόλυνση στο εδώλιο και για την παχυσαρκία!
http://www.vita.gr/html/ent/334/ent.7334.asp

Αδυνάτισμα. Oι εναλλακτικοί «βοηθοί» σας
http://www.vita.gr/html/ent/685/ent.4685.asp