Φάρμακα που καταπολεμούν το Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής (ή, αλλιώς, Ελλειμματικής Προσοχής) και Υπερκινητικότητας (ADHD) σε παιδιά σχολικής ηλικίας, προκαλούν παραισθήσεις ακόμη και αν λαμβάνονται σύμφωνα με τη συνιστώμενη δοσολογία τους!

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ερευνητές του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μετά από ανάλυση 49 κλινικών περιπτώσεων. Εκπρόσωποι του Οργανισμού προειδοποιούν γιατρούς και τις οικογένειες των μικρών ασθενών για τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από συμπτώματα ανησυχίας, παρορμητικής συμπεριφοράς, έλλειψης συγκέντρωσης κλπ. και μπορεί να επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις και τις κοινωνικές σχέσεις ενός παιδιού.

Ο καθηγητής Andrew Mosholder και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους στην αμερικανική παιδιατρική επιθεώρηση «Pediatrics» η οποία παρέχει νέα στοιχεία για πιθανούς κινδύνους από φάρμακα κατά του Συνδρόμου Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας [όπως τα Ritalin, Adderall XR, Daytrana, Concerta, Strattera, Metadate CD].

Καταγράφηκαν μεμονωμένα αλλά ανησυχητικά ψυχωτικά επεισόδια ή συμπτώματα μανιακής συμπεριφοράς, μερικές φορές χωρίς να συντρέχει καμία άλλη εμφανής αιτιολογία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, παιδιά βίωναν την παραίσθηση ότι σκουλήκια, έντομα ή φίδια σέρνονταν στο σώμα τους…

Σε μία περίπτωση, ένα 7χρονο κορίτσι πήρε μια δόση 18 mg ατομοξετίνης [ουσία που περιέχεται στο φάρμακο με την εμπορική επωνυμία Stattera] και μέσα σε λίγες ώρες άρχισε να μιλάει ακατάπαυστα. Μετά τη δεύτερη δόση, άρχισε να τρέχει πολύ γρήγορα για να σταματήσει ξαφνικά και να πέσει στο δάπεδο. Η δικαιολογία του ήταν ότι «έπεσε πάνω σ’ ένα τοίχο». Φυσικά δεν υπήρχε κανένας τοίχος εκεί!

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Harold Koplewicz του Κέντρου Ερευνών για το Παιδί του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε σ’ αυτή την έρευνα, εκτιμά ότι οι παρενέργειες πρέπει να θεωρούνται σπάνιες και άμεσα αναστρέψιμες μετά τη διακοπή λήψης των φαρμάκων.

«Ξέρουμε ότι φαρμακευτικές αγωγές που επηρεάζουν νευροχημικούς παράγοντες του εγκεφάλου με σκοπό την αύξηση της προσοχής και τη μείωση της παρορμητικής συμπεριφοράς μπορούν να επηρεάσουν επίσης κι άλλους νευροχημικούς παράγοντες στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη διάθεσή μας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνα φάρμακα για παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/920/ent.5920.asp

Διατροφή για υπερκινητικά παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.5046.asp

Ακούω φωνές ή φταίει ο καφές;
http://www.vita.gr/html/ent/307/ent.8307.asp